Pravijo, da športniki še posebej cenijo tiste trenerje ali sodelavce, ki jih pravilno usmerjajo, znajo svoje nasvete strokovno pojasniti in so vredni zaupanja. Z njimi radi sodelujejo, ker vedo, da treningi vodijo v želeno smer, nevarnost za poškodbe pa je minimalna. Poleg tega jih naučijo številnih vrednot in lekcij, ki jih spremljajo vse življenje. Tako strokovni delavci v športu ne vzgajajo le uspešnih športnikov, temveč tudi dobre ljudi.

Dejavnik strokovnosti naših delavcev na področju športa vsekakor mnogokje prednjači pred konkurenco. Z dodatnimi materialnimi vlaganji v strokovni razvoj pa se lahko nadejamo, da nam bo uspelo v prihodnosti to našo prednost še naprej dobro izkoriščati. Zato je projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu 2018–2022, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, še kako pomemben za slovenski šport.

Foto: KZS

Želite delati v športu? Zdaj je čas!

Imate radi šport in želite svoje znanje in vrednote deliti z ljudmi? Ste srčni, odgovorni in motivirani? Bi se preizkusili v delu z otroki ali mladino, morda z osebami s posebnimi potrebami?


Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez in Planinska zveza Slovenije razpisujeta brezplačno usposabljanje strokovnih delavcev v športu za obdobje 2018–2022 za zaposlene osebe, ki želijo pridobiti novo znanje in kompetence, že usposobljenim ali izobraženim strokovnim delavcem pa omogoča izboljšanje ali obnovitev že pridobljenega znanja in kompetenc.

Foto: KZS

Napačni treningi lahko bolj škodijo, kot koristijo

Otroci in osebe, ki niso tako podkovani kot vrhunski športniki, ne znajo oceniti, ali je vadbeni proces, ki se ga udeležujejo, strokovno primeren, zato moramo poskrbeti, da imajo vaditelji, trenerji in drugi strokovni delavci v športu primerno znanje, da ne bi delali več škode kot koristi. Čeprav večina otrok in odraslih nikoli ne bo profesionalnih športnikov, ne smejo biti deležni slabše obravnave. Načrtovanje in izvedba športne dejavnosti zanje morata biti prav tako izredno premišljena, da bodo v življenju zdravi in čim dlje samostojni.

Pomembno je biti dober motivator

»Če pogledam z vidika vzgoje otrok in mladine, se mi zdi zelo pomembno, da znamo otroke pravilno motivirati. Da jim znamo zanimivo in prijazno prikazati, zakaj je tako zelo pomemben zdrav življenjski slog, zakaj moramo biti aktivni v vseh življenjskih obdobjih in se zdravo prehranjevati. Trenerji ne smemo vzgajati mladih šampionov, ampak jih moramo naučiti pravih vrednot, spoštovanja, samospoštovanja, delavnosti, discipline itd. Otroke moramo pomagati vzgajati v zdrave osebe, telesno in mentalno. Pri vrhunskih športnikih pa ni dovolj samo to, da je trener 'načitan'. Pravi trener (ki jih v Sloveniji ni ravno veliko, čeprav je videti drugače) živi za svoje tekmovalce; se z njimi ukvarja, jim pomaga skozi najtežje obdobje adolescence. Svoje tekmovalce čuti in njegovo delo traja 24 ur na dan,« pojasni Urška Žolnir Jugovar, nekdanja vrhunska judoistka.

Foto: KZS

Projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu 2018–2022 želi zagotoviti regijsko razpršenost in vsebinsko raznovrstnost programov. Njegov glavni cilj je z dvigom splošnega in strokovnega znanja delavcev v športu zmanjšati neskladje med razpoložljivim usposobljenim kadrom in potrebami po njem na trgu dela.

Zainteresirani javnosti bo na voljo obsežna ponudba kakovostnih programov usposabljanj in licenčnih seminarjev na področju športne rekreacije, športa otrok in mladine, športa invalidov, kakovostnega in vrhunskega športa v kar 95 panogah. Programi usposabljanja Planinske zveze Slovenije so preventivno naravnani in služijo preventivni in vzgojno-strokovni usposobljenosti. Osnovni namen programov je navdušiti čim več mladih za planinsko dejavnost in jih pravilno usmeriti, kar je tudi nacionalnega pomena, saj po neuradnih informacijah slovenske gore letno obišče 1,4 milijona obiskovalcev.

Za več informacij o brezplačnem usposabljanju strokovnih delavcev v športu 2018–2022 obiščite in sproti spremljajte usposabljanje.olympic.si.

Vse trenutno aktualne razpise si lahko ogledate TUKAJ!