Vprašajte strokovnjaka

Želim si otroka, mož pa išče izgovore

Stara sva dvaintrideset let, poročena dobri dve leti. Oba imava redno zaposlitev, imava svoje stanovanje. Skupaj sva od študentskih let, dobro se razumeva, lepo nama je skupaj. Zelo si želim otroka, mož pa ni za. Že pred leti sva se pogovarjala o tem in se strinjala, da bova imela otroka, ko bodo primerne okoliščine, torej zaposlitev in stanovanje. To imava. Zdi se mi, da je skrajni čas za prvega otroka. Mož pravi, da lahko še malo počakava, ker bo otrok prinesel veliko spremembo. Po njegovem mnenju se bova morala odreči kupu stvarem – potovanjem, večernim izhodom, športu. Ovira naj bi bila tudi njegova služba in napredovanje, ki se mu obeta. Potem naj bi imel še manj časa za zasebnost. Kaj menite?

Tamara iz Domžal

Strah ga je odgovornosti

Mnogo parov odlaša z odločitvijo za otroke. Seveda vzroke pogosto razumsko utemeljijo. Zaposlitev in stanovanje sta težko rešljiv problem materialne eksistence. Vama je uspelo. Nobene zunanje ovire ni, da si ne bi ustvarila družine. Razumem vašo željo po otroku, pa tudi zavedanje, da ste kot ženska omejeni z biološko uro, čeprav imate šele dvaintrideset let. Z nosečnostjo res ne gre odlašati predolgo, ker nikoli ne moremo predvideti morebitnih težav z zanositvijo ali nosečnostjo. Na vprašanje, zakaj si tudi vaš mož ne želi otroka in odločitev zanj prelaga v nedoločno prihodnost, je težje odgovoriti. Njegovi razlogi, ki jih navaja in utemeljuje, so le izgovori. To veste tudi sami. Precej let sta že par, in če je med vama zrel ljubezenski odnos, potem je tudi prostor za otroka. Želja po njem se pojavi kot močan notranji vzgib pri obeh partnerjih. Oba se veselita in pričakujeta rojstvo malega bitja, v katerem bosta vedno videla tudi drug drugega. Morda gre pri vašem možu za pomanjkljivo čustveno zrelost in se kot tak še ne čuti dovolj odraslega,da bi se spoprijel z očetovsko vlogo. To se rado dogaja moškim, ki so pretirano navezani na mamo in so nekoliko še vedno sami otroci. Vaš mož je lahko tudi razvajenec, ki misli, da je središče sveta, in mu lastno udobje pomeni več kot otrok. Ničemur se ne zmore odpovedati v dobro drugega, niti v dobro lastnega otroka. Vživljanje v drugega mu je popolnoma tuje. Ljudje, tudi najbližji, naj bi skrbeli le za zadovoljevanje njegovih potreb. Nekateri si otroka ne želijo, ker se bojijo, da bo njihov tekmec v boju za ljubezen partnerja. O možu niste napisali nič, da bi bilo mogoče sklepati, kaj se v njem dogaja. To, kar sem napisala, je nekaj možnosti. Če sta sicer v odnosu zadovoljna, je morda še najbolj verjetno, da je moža strah, ali bo v zahtevnejših življenjskih okoliščinah zmožen zadovoljiti vaša pričakovanja kot partner in otrokov oče. Take vrste strah je posledica odgovornosti in ne brezbrižnosti. Morda se sprašuje, ali bo ob naporni službi in napredovanju dovolj dober oče, ali bo zmogel uskladiti delovne obveznosti in družinsko življenje. Priznajmo, da današnji življenjski ritem ne prizanaša nikomur. Tudi moški so včasih v hudih stiskah, le da jih težje izrazijo kot ženske in še sami sebi težko priznajo, da jih je strah. Pogovorite se z možem. Razkrijte mu svoje videnje družinskega življenja, ki ste ga verjetno že domislili. Pomagajte mu pregnati njegove strahove. V pogovoru razčistita vse dileme. Če je vajina ljubezen dovolj močna, bosta našla rešitev, ki bo sprejemljiva za oba. Otroka bosta lahko pričakovala sproščeno in z zadovoljstvom ter ne v stiski in s skrbmi.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE