Najprej stopite v kopalnico in si oglejte svojo zobno ščetko. Če so ščetine na njej videti, kot bi jih prepihal veter, jo zavrzite. Zamenjajte jo vsakih nekaj mesecev. Tudi zobne paste, ki ste jo pred leti pospravili v predal in zdaj »čudežno« našli, ne uporabljajte. Naj vas k higieni spodbudi vsaj to presunljivo dejstvo, da je 442 kilogramov teža, primerljiva s silo, ki jo lahko ustvari zunanja žvekalna mišica med ugrizom. Naša ustna votlina premore vrhunski mehanizem, ki nam lahko s primerno higieno dolgo koristi.

Sladkor stran

Ob rojstvu so naši zobje kot drobni zametki skriti v čeljustih. Prvi, »mlečni«, morajo biti drobni, da se prilegajo otroškim ustecem. Običajno izpadejo do 13. leta. Takrat je ustna votlina že dovolj velika, da je v njej prostor za večje, stalne zobe. Otroke je treba na redno ustno higieno navajati že, ko imajo mlečne zobke. Navada je železna srajca in kar bomo redno počeli kot otroci, bo nekaj povsem običajnega, ko odrastemo.Dvaintrideset odraslih zob običajno izraste med 6. in 20. letom. Človek naj bi jih uporabljal do konca življenja, tudi tisti, ki dočaka visoko starost. Del zoba nad dlesnijo imenujemo zobna krona. Prekriva jo trda sklenina. Ta ščiti mehkejšo zobovino, ki oblikuje zobno korenino. V notranjosti zoba je zobna pulpa, ki vsebuje krvne žile in živce. Zobna sklenina je najtrša snov v telesu, vendar pa jo kisline lahko razžrejo, kar izpostavi notranje dele zoba okužbi z bakterijami. Okvara sklenine omogoča razvoj zobne gnilobe v mehkejši zobovini. Oslabljena sklenina se sčasoma ugrezne v prizadeti del zobovine. Tako nastane luknjica. Če bakterije vdrejo v zobno votlino, lahko povzročijo okužbo na delu, ki je našemu imunskemu sistemu težko dostopno. Razvije se ognojek, ki se včasih celo razširi v čeljust.


Telo ima sposobnost razumeti, kaj hočemo od njega, če s spancem povezujemo določeno dnevno rutino. Umivanje zob pred spanjem približno ob istem času vsak dan telesu sporoča, da bo zdaj zdaj treba spati.


Da je sladkor sovražnik zob, ni novost. Uživanje izdelkov, ki vsebujejo nadomestke sladkorja, je sicer vsekakor boljše, a ni zagotovilo, da ne bodo povzročili nikakršne škode. Škodljive kisline so v nekaterih živilih, sokovih in gaziranih pijačah, tvorijo pa jih lahko tudi bakterije v zobnih oblogah. In ko smo enkrat gostitelji preveč bakterij, okužba pogosto ni daleč.

Ščetka in svetloba sveč

Umivanje zob in spanje. Povezava je sicer očitna. Zobe si umijemo, preden gremo v posteljo, a sam obred čiščenja vpliva na naš spanec mnogo bolj, kot bi si upali misliti. Nekatere ljudje namreč v trenutku, ko ležejo in zaprejo oči, odnese v spanec. Spet drugi gledajo v strop in čakajo na ure miru trdnega spanca. Telo ima sposobnost razumeti, kaj hočemo od njega, če s spancem povezujemo določeno dnevno rutino. Umivanje zob pred spanjem približno ob istem času vsak dan telesu sporoča, da bo zdaj zdaj treba spati. A je tukaj še en kleč, na katerega ne pomislimo.Kako končamo dan? Tik preden se zavijemo v temo noči, se v kopalnici pred ogledalom običajno očedimo. Zunaj je noč, torej je edina svetloba, ki nam je na voljo, umetna. Če je le mogoče, je dobro, da se tik pred spanjem ne izpostavljamo pretirani svetlobi. Reden in dovolj dolg spanec je eden izmed najbolj pomembnih ključev do zdravja. Kako se pripravimo nanj, je zelo pomembno.

Prof. dr. Russel Foster, nevroznanstvenik in preučevalec cirkadianega ritma z univerze v Oxfordu, pravi: »Ljudje običajno v stanovanju pred spanjem ugasnejo vse luči. Tik preden ležejo v posteljo, pa gredo v kopalnico, da bi si umili zobe. Svetloba toliko zmoti naš ritem, da vznemiri spalne navade. Velikokrat pomislim, kako dobro bi bilo, če bi kdo iznašel ogledalo za kopalnice, ki bi imelo povsem svoje nastavitve svetlosti za večerne ure.« Pravi tudi, da predvsem pozimi, ko so dnevi krajši, svoje telo velikokrat zmedemo. Izpostavljeni smo umetni svetlobi še takrat, ko bi mu morali dati vedeti, da je treba spati. Ste pomislili, kako simpatično bi bilo, če bi v družini uvedli t. i. urico umirjanja z umivanjem zob ob svetlobi sveč? Nekaj drži kot pribito; otrokom bi se zdelo strašansko fino.