UŽITNE GOBE

Zdravilne učinkovine v marelah (dežnikaricah), ki vas bodo presenetile

Orjaški dežnik, ki mu pogosto rečemo tudi marela, je ena naših najbolj priljubljenih vrst gob. Hkrati je bogata z železom, cinkom in selenom.
Fotografija: Orjaški dežniki so med gobarji bolj znani pod imenom marele ali dežnikarice. Foto: Ana Ivanovič
Odpri galerijo
Orjaški dežniki so med gobarji bolj znani pod imenom marele ali dežnikarice. Foto: Ana Ivanovič

Orjaški dežnik oziroma marela je ena največjih gob, ki rastejo pri nas. Prepoznamo ga po rjavo-marogastem betu in velikem obročku, ki se nahaja na njem. Njegovo latinsko ime je Macrolepiota procera. Vrsto je kot prvi opisal italijanski naravoslovec Giovanni Antonio Scopoli leta 1772, vendar jo je tedaj umestil v rod kukmakov. Šele leta 1948 jo je nato v današnji rod Macrolepiota-dežniki uvrstil nemški mikolog Rolf Singer.

image_alt
Tako zdrave so lisičke, imajo tudi zelo poseben učinek na telo

Užiten je zgolj klobuk, ki ga je pred uživanjem treba toplotno obdelati

Orjaški dežnik zraste do 50 cm v višino, njegov klobuk pa doseže premer do 30 cm. To vrsto gob najdemo v listnatih in mešanih gozdovih, uspeva pa tudi na travnikih. Nabiramo jo lahko med junijem in novembrom. Mlade marele prepoznamo po stožčastem klobuku, njihova spodnja stran pa je bele barve. Ko je goba nekoliko starejša, se klobuk odpre in dobi kroglasto obliko, v končni fazi pa postane raven. Bet je na spodnjem delu gomoljasto odebeljen. Pri mladih gobah je poln, medtem ko je pri starejših olesenel in votel. Klobuk je posut z rjavimi luskami, ki jih je največ na sredini, medtem ko jih je proti robu čedalje manj. 

PREBERITE ŠE --> Zato so jurčki ena izmed najbolj zdravih vrst gob

Ker obstajajo gobe, ki so po videzu precej podobne orjaškemu dežniku, je pomembno, da se pred nabiranjem te vrste posvetujete s strokovnjakom ali si pomagate z ustrezno knjigo s tega področja. Od drugih podobnih gob se orjaški dežnik razlikuje po tem, da je obroček edino pri dežnikih mogoče premikati po betu gor in dol. Če nabiramo gobe z zaprtimi klobuki, jih damo pred uporabo v vodo in ti naj bi se v roku nekaj ur razprli. Meso orjaškega dežnika je belo in milega okusa. Užiten je zgolj klobuk, medtem ko moramo bet zavreči, saj je pretrd. Marel nikakor ne smemo uživati surovih, saj lahko take povzročijo prebavne motnje.

Foto: Dar1930/Getty Images
Foto: Dar1930/Getty Images

Potrebna je zmernost 

Pred uporabo jih speremo pod tekočo vodo, s čimer se z njih sperejo luske. Klobuke lahko pripravimo na različne načine. Lahko jih kuhamo v juhi, dušimo, pražimo, vlagamo ali ocvremo. Dovolj je, če jih pri tem zgolj solimo. Lahko pa dodamo tudi nekatere druge začimbe, kot so poper, peteršilj, česen, rožmarin in timijan. Marel naj ne bi uživali v prevelikih količinah. Služile naj bi zgolj kot dodatek k jedem. Poleg tega naj bi se pri njihovem uživanju izogibali sočasnemu pitju alkohola. Prav tako naj jih ne bi jedli v kombinaciji s težko prebavljivo hrano. Velja tudi pravilo, da naj gob ne bi nikoli pogrevali, saj lahko v tem primeru pride do zastrupitve, čeprav so bile v času prve priprave še užitne. 

PRIPOROČAMO --> To napako naredimo, ko cvremo marele 

Bogat z vitaminom D, zaradi česar podpira delovanje imunskega sistema

Za dežnike je značilno, da vsebujejo veliko vitamina D. Ta igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Ta vitamin je hkrati odgovoren za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi, ki omogoča optimalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Marele so bogate tudi z železom, cinkom, bakrom, selenom, vlakninami in esencialnimi aminokislinami. Poleg tega imajo tudi nekatere antioksidativne in protimikrobne lastnosti.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte