Kako se je to zgodilo neimenovani Britanki, zakaj bi sploh kdo doma prižigal tovrstne dišeče sveče, ki stanejo 75 dolarjev, in kako se je na trgu znašel proizvod, ki se oglašuje s pridevniki kot seksi, presenetljivo in divje zasvojljivo? Vse to so smiselna vprašanja. Dejstvo je, da se žensko mednožje neustavljivo trži. Z njim pa izdelki za intimno higieno. 


Če želiš prodati izdelek za čiščenje, moraš potrošnika najprej prepričati, da je nekaj umazano. Kar je sprejemljiv koncept, če govorimo o policah ali oblačilih, malo manj, ko imamo v mislih žensko mednožje.

Vnetja in kandida

Omenjena holivudska igralka je pred leti požela veliko ogorčenja s promoviranjem uparjevalnika, ki čisti vagino, ženskam daje energijo in pomaga pri uravnoteževanju spolnih hormonov. Kako naj bi uparjevalnik deloval na hormone, je sicer velika uganka, glede na to, da ti nastajajo v notranjih organih. So se pa ginekologi obregnili predvsem ob njegovo tako imenovano čistilno funkcijo. Na kratko – ni pametna ideja. Uparjevalniki ali celo izpiranje nožnice rušijo njeno naravno ravnovesje; s tem tvegamo vnetja, razraščanje kandide, ki so ji topla in vlažna okolja zelo ljuba.

Seveda pravilna intimna nega varuje pred okužbami, a neizprosno oglaševanje pomeni tudi podleganje trendom, ki lahko imajo negativne učinke. Če uporabljamo čistilna sredstva za intimno nego, moramo imeti v mislih nizko pH-vrednost vaginalne flore, ki zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic, saj v kislem okolju težko preživijo. 

Ne pretiravajte s čistilnimi sredstvi, vagina se namreč v notranjosti čisti sama z izcedki. Foto: Zyn Chakrapong/Shutterstock

Zakaj se ravnovesje poruši?


Vzrokov je več. Eden od njih je spremenjeno hormonsko stanje med menstruacijo. Uporabnice hormonske kontracepcije imajo pogosteje težave z glivičnim vnetjem. Ker so laktobacili pod nadzorom estrogenov, lahko namreč tudi povečana koncentracija estrogena privede do pretiranega razrasta glivic. Težave se pogosto pojavijo pri jemanju antibiotikov. V tem primeru je razrast glivic v nožnici posledica pretiranega odmiranja nožnici lastnih laktobacilov, preostali laktobacili pa ne zmorejo nadzorovati razrasti glivic. Velikokrat težave prinesejo pretirana izpostavljenost stresu, oslabljen imunski sistem, sintetično spodnje perilo. Glivice ljubijo vlago in toploto, zato je po vsakem umivanju potrebno temeljito brisanje, po plavanju pa preoblačenje v suhe kopalke. Zmotno je prepričanje, da obiski bazenov in savn samoumevno povzročajo glivične okužbe, ker se jih tam nalezemo. Pretiran razrast sicer telesu lastnih glivic je zgolj posledica njim »ugodnega« okolja. 

Izogibajte se enostavnim sladkorjem 


Ugodno okolje za razrast glivic ustvarjamo tudi takrat, ko uživamo preveč ogljikovih hidratov; prav zato tudi slabo nadzorovana sladkorna bolezen (neurejen krvni sladkor) negativno vpliva na ravnovesje glivic in bakterij. Že izogibanje enostavnim sladkorjem, alkoholu, kajenju in kofeinu bo veliko pripomoglo k preprečevanju. Dobro je uživati veliko zelenjave, agrumov, vpliv kandide pa naj bi zmanjševali tudi sirotka, zeleni čaj, česen in čebula, še najbolj pa fermentirani mlečni izdelki (probiotični jogurt, kislo mleko), ki vsebujejo uporabne laktobacile. Hvaležna vam ne bo samo prebava, temveč boste s pravilno prehrano vzdrževali normalno vaginalno floro. Ne nazadnje je pomembno tudi obvladovanje vsakodnevnega stresa, ki je glavni sprožilec vnetij pri sicer zdravih ženskah.