Ameriški igralec Ryan Reynolds, sicer s svojimi duhovitimi izlivi tudi zvezda tviterja, je izjavil, da se ljudje v Los Angelesu tako zelo bojijo glutena, da bi lahko v tem mestu oropal trgovino, oborožen samo s – štručko. Pri nas sicer še nismo tako daleč, a ponudba brezglutenske prehrane se zaradi propagande namišljene splošne »nevarnosti« te rastlinske beljakovine, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, nezadržno širi. 



Resda vedno več ljudi prejme diagnozo celiakije (kronične sistemske avtoimunske bolezni, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten), a to ne pomeni, da je gluten za vse nas smrtna nevarnost. Še več! Raziskovalci s Harvarda so dognali, da obstaja povezava med uživanjem glutena in tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Ampak kakšna? 



Manj ko je glutena v vaši prehrani, večja je verjetnost, da dobite diabetes! Analize so pokazale, da je imela skupina z največjim deležem glutena v prehrani 80 odstotkov manjše tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 v primerjavi s skupino, ki glutena ni uživala.