Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo - trenutno je glede na navedbe kitajskih oblasti potrjenih primerov okužbe 4515. Virus izvira iz mesta Wuhan, a se je že razširil tako po Kitajski kot izven njenih meja. Oblasti so v prizadevanjih za ustavitev širjenja sprejela številne ukrepe glede omejevanja potovanj, v Wuhanu večini vozil ni dovoljena niti vožnja po cestah. Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske.

V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje. Peking in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei, središča izbruha. Pristojne oblasti so začasno tudi ustavile potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so danes pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja. Kot je sicer povedal župan 11-milijonskega mesta Wuhan Zhou Xianwang, je več milijonov ljudi še pred začetkom praznikov in uvedbo ukrepov za omejevanje potovanj zapustilo mesto, poroča britanski BBC.

Virus je svojo pot našel tudi že na druge kontinente, izven Kitajske so doslej našteli 47 potrjenih primerov okužbe, nazadnje so virus potrdili v Kanadi, v Evropi pa imajo bolnike s koronavirusom v Franciji in od sinoči tudi v Nemčiji. Obstajal je sum, da je virus potoval tudi skozi Slovenijo, saj naj bi se 50-letni bolnik s Koroške v soboto vračal z letalom s službene poti na Kitajskem v Celovec, prestopal pa je v Parizu in Ljubljani. Po laboratorijskih testih so sum ovrgli, prav tako tudi sum okužbe dveh oseb (moškega in ženske) na Dunaju. 

Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko, vzrokov za paniko naj ne bi bilo in to poudarjajo tudi pri našem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), saj naj bi bila Slovenija dobro pripravljena na virus. Na svoji spletni strani so že pred nekaj dnevi objavili informacije za državljane o simptomih bolezni, poteku okužbe in smernicah preprečevanja ter zdravljenja virusa: 

  • Ker se koronavirus kaže s podobnimi znaki, ki spremljajo tudi ostale povzročitelje pljučnic, je za potrditev ali izključitev okužbe s koronavirusom potrebno mikrobiološko testiranje. 
  • Predvidoma se virus prenaša kapljično (potreben je tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m ali manj), morda pa tudi preko onesnaženih površin (kontakten prenos) zato NIJZ osebe, ki so potovale na Kitajsko (predvsem v Vuhan, provinca Hubei) in so po vrnitvi v Slovenijo ali že na povratku zbolele s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka), pozivajo, naj ostanejo doma in se izogibajo stikom z drugimi ljudmi. 
  • V stik z zdravnikom naj oboleli stopijo preko telefona (pokličejo izbranega ali dežurnega zdravnika, ki bo presodil, ali je potreben ambulantni pregled ali napotitev v bolnišnico. 
  • Ker protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni (tudi cepivo ne obstaja), se zdravljenje izvaja simptomatsko, tako da se lajša bolnikove težave (nadomeščanje tekočine, umetna ventilacija in dodajanje kisika). 
  • Inkubacija doba trenutnega virusa še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je verjetno med 2-12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V tem času zato poskrbite, da ne okužite svojih bližnjih; preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan, skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte.