Kaj je kožni rak in kdo je najbolj ogrožen?

Kožni rak ni ena sama bolezen, ampak več različnih vrst malignih kožnih tumorjev. Nekateri so pogosti, drugi redki, eni so bolj, drugi manj nevarni. Skupna lastnost vsem je nenadzorovana in neomejena rast in sposobnost zasevanja v druge organe in tkiva. Izvirajo iz različnih kožnih celic, ki se maligno preobrazijo. Bazalnoceličnega karcinoma je velika večina, več kot 80 odstotkov vseh kožnih rakov. Rakasto se spremeni izvorna celica dlačnega mešička. Ploščatocelični karcinom nastane, če se rakasto spremeni celica povrhnjice. Melanom je najredkejši med tremi naštetimi, vendar najnevarnejši – povzroči več kot 80 odstotkov smrti, povezanih s kožnim rakom. Nastane z rakasto preobrazbo melanocita – kožne celice, ki tvori pigment melanin. Kožni rak je daleč najpogostejši rak pri belcih in se lahko pojavi pri vsakomer. Ker je vse pogostejši, predvidevamo, da se bo enkrat do konca življenja z njim srečal vsaj vsak peti trenutno živeči prebivalec Evrope in ZDA.

Zavedati se moramo, da vsaka sončna opeklina nepopravljivo okvari kožne celice in lahko vodi v nastanek kožnega raka kasneje v življenju. Če se že zgodi, se moramo umakniti s sonca in kožo hladiti z negovalnimi pripravki. 

Katero je prvo pravilo preventive?

Vemo, da je najpomembnejši dejavnik, ki privede do nastanka kožnega raka, izpostavljanje ultravijoličnemu sevanju, ki je del sončne svetlobe, zato je prvo pravilo preventive odgovorno vedenje na prostem, torej na soncu. Med 10. in 16. uro je treba aktivno iskati senco. Kožo moramo zaščititi z oblačili in pokrivali, oči pa s kakovostnimi sončnimi očali. Dodatna zaščita so kreme za zaščito pred soncem.

Katera sredstva pa priporočate za zaščito in kje vse se moramo namazati pred izpostavljanjem soncu?

Kožo, ki je ne moremo pokriti z oblačili in pokrivali, namažemo s kakovostnim pripravkom z visokim zaščitnim faktorjem, vsaj 30, zaščititi nas mora tako pred ultravijoličnimi A- kot tudi ultravijoličnimi B-žarki. Še posebej poskrbimo, da namažemo nos, ustnice, uhlje in predel za njimi, vrat pa tudi neporaščeno lasišče.

Ali še vedno velja tudi zaščita v morju oziroma bazenu na prostem?

Tudi v vodi moramo biti zaščiteni. Alternativa zaščitnim kremam so majice z UV-zaščito, pokrivalo in sončna očala.

Ponoviva: v katerem delu dneva se moramo obvezno izogniti sončnim žarkom?

Koži najbolj škodijo, kadar je sonce visoko na nebu, takrat je njegovo sevanje najmočnejše. Velja pravilo, da med 10. in 16. uro kar najbolj omejimo izpostavljanje soncu, še zlasti pa dve uri pred sončnim poldnevom in dve uri po njem.

Kaj lahko sami storimo za opečene predele kože in kdaj je treba poiskati pomoč pri zdravniku?

Predvsem moramo preprečiti sončne opekline. Zavedati se moramo, da vsaka sončna opeklina nepopravljivo okvari kožne celice in lahko vodi v nastanek kožnega raka kasneje v življenju. Če se že zgodi, se moramo umakniti s sonca in kožo hladiti z negovalnimi pripravki. Blaga opeklina v nekaj dneh izzveni. Zdravniško pomoč poiščemo, če se zelo slabo počutimo ali če je opeklina zelo obsežna, z mehurji.

Vzrokov za rakasto preobrazbo kožnih celic je veliko in vseh niti ne poznamo natančno. Zagotovo pa je najpomembnejši dejavnik izpostavljanje soncu in umetnim virom sončne svetlobe – solarijem. 

Ali je poleg sončnih žarkov še kaj drugega, kar lahko izzove kožnega raka?

Vzrokov za rakasto preobrazbo kožnih celic je veliko in vseh niti ne poznamo natančno. Zagotovo pa je najpomembnejši dejavnik izpostavljanje soncu in umetnim virom sončne svetlobe – solarijem. To je tudi edini dejavnik, na katerega lahko vplivamo in se mu izognemo z odgovornim vedenjem. Drugi dejavniki, ki lahko privedejo do kožnega raka, so dednost, pomanjkljiva imunost, kronične rane in brazgotine, kajenje, ionizirajoče sevanje.

Kaj pa znamenja? Kako prepoznamo, da nekaj ni v redu?

Znamenje, ki spreminja barvo, obliko in velikost, skratka raste in se spreminja, je sumljivo za melanom. Da to lahko prepoznamo, moramo dobro poznati svojo kožo in znamenja na njej, se samopregledovati vsak mesec ali vsaj enkrat na tri mesece. Le tako bomo lahko opazili morebitne sumljive spremembe.

Kako poteka zdravljenje? So kakšne obetavne novosti?

Še vedno je najpogostejša, najučinkovitejša in tudi najpreprostejša metoda kirurško zdravljenje – operacija. Z njo dosežemo ozdravitev, če smo le ukrepali pravočasno. Obstajajo tudi druge metode, ki pridejo v poštev pri nekaterih začetnih in površinskih oblikah kožnega raka: zamrzovanje, lasersko zdravljenje, fotodinamično zdravljenje in uporaba posebnih imunsko delujočih zdravil v obliki krem. Dobra možnost je tudi obsevanje oziroma radioterapija. V zadnjih letih doživlja razcvet zdravljenje napredovane, metastatske oblike melanoma, ki je bilo prej neuspešno. Na voljo so novejša tarčna zdravila in zdravila, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema in s katerimi lahko bistveno podaljšamo preživetje bolnikov z napredovalo boleznijo.

Kako nevarno je, če si poškodujemo/spraskamo znamenje na telesu?

To ni nevarno, čeprav je še vedno zakoreninjeno napačno prepričanje oziroma mit, da poškodba znamenja povzroči raka. To ne drži.

Na soncu se moramo začeti odgovorno vesti že v zgodnjem otroštvu, za to morajo najprej poskrbeti starši, in nadaljevati vse življenje. S tem bomo največ pripomogli k zmanjšanju pojavnosti kožnega raka. 

Kaj pa priporočate tistim, ki imajo veliko znamenj – si jih je bolje odstraniti?

Odstranjevanja znamenj vsevprek ne priporočamo in niti ne izvajamo več, ker s tem v ničemer ne prispevamo k manjši obolevnosti zaradi kožnega raka. Odstranimo le tista, ki kažejo sumljive znake, pri oceni si pomagamo s posebno preiskovalno metodo – dermatoskopijo. Trenutno veljavno priporočilo je, da moramo svojo kožo samopregledovati in znamenja spremljati, to še posebej velja za osebe, ki jih imajo veliko. Seveda pa lahko odstranimo znamenja, ki nas motijo, vendar je razlog v tem primeru estetske, in ne medicinske narave.

Ali je kožni rak tudi deden?

Lahko je deden, obstajajo namreč družine, v katerih se melanom in tudi druge vrste kožnega raka pojavljajo zelo pogosto. Vzrok so mutacije določenih genov, ki močno povečajo možnost za nastanek kožnega raka in se prenašajo na naslednje rodove. Sicer pa velja, da se lahko pojavi pri vsakomer. Res pa je najpogostejši pri ljudeh z zelo svetlo poltjo, ki jih sonce hitro opeče.

Vaš nasvet?

Na soncu se moramo začeti odgovorno vesti že v zgodnjem otroštvu, za to morajo najprej poskrbeti starši, in nadaljevati vse življenje. S tem bomo največ pripomogli k zmanjšanju pojavnosti kožnega raka. Če pa se že pojavi, je dobro, da ga odkrijemo in zdravimo čim prej. Samopregledujmo svojo kožo in ne odlašajmo z obiskom zdravnika, če opazimo sumljivo znamenje.