Težava ni le v zaužitju zadostne količine tega ključnega minerala, temveč tudi v absorbciji, kjer organizem pogosto zataji. Med najbolj ogrožene skupine sodijo nosečnice, otroci, ženske z močno menstruacijo, darovalci krvi in vegetarijanci ter vegani. A nihče ni izjema, življenjski slog in genske predispozicije lahko hitro pripeljejo do utrujenosti, tako značilni za slabokrvnost.

Nenavadni prigrizki

Ljudje, pri katerih je pomanjkanje železa zelo izrazito, večkrat poročajo o neznanski želji po surovinah, ki jih nikakor ne štejemo med živila. Prst, glina, karton, lesni ostružki in podobno pogosto začnejo dišati majhnim otrokom in nosečnicam, a mnogi, zaradi bizarne narave želja, to najraje zadržijo zase. Nikar, simptome je mogoče enostavno odpraviti, nadaljnje pomanjkanje železa pa lahko vodi v še resnejše težave, kot je zgolj neobičajna malica.

Sumljiva manikura

Po nohtih se hitro razbere, v kakšnem stanju je posameznik, nič drugače ni pri pomanjkanju železa. Ne le da nohti postanejo krhki in lomljivi, lahko spremenijo celo obliko. Namesto nohtov, ki so primerno zaobljeni, se v sredini pojavi vdolbina, zato spominja na obliko podobno žlici. Takšna poškodba lahko nastane tudi mehansko, če pa nesreče ni bilo, takšnih nohtov pa je več, je vsekakor treba preveriti raven železa.

Počeni kotički

Razpokani kotički ustnic niso le znamenje ostre zime in šibkega imunskega sistema, temveč opozarjajo na rizično nizko pomanjkanje ključnega minerala. Nobeno mazilo ne bo rešilo situacije; ker je vzrok globlji, lahko zunanje snovi le omilijo nastalo škodo. Če je težava kronične narave, je vzrok drugje kot v izsušeni koži, morda je krivo prav pomanjkanje minerala.Živahne okončine

Tisti, ki trpijo za sindromom nemirnih nog, občutek opisujejo kot mravljinčenje, pekočino in trzanje v nogah. Čeprav si zdravstvena stroka še vedno ni na jasnem, kaj je pravi vzrok sindroma, so dokazali, da je simptom pogosto, kar v četrtini primerov, povezan s pomanjkanjem železa.

Prevelik jezik

Oteklina na jeziku povzroči tolikšno nabrekanje jezika, da brbončice postanejo skoraj nevidne, površina jezika pa gladka in mehka. Težava je precej moteča, saj močno omejuje govor ter hranjenje in tako močno vpliva na vsakdanje delovanje. Presenetljivo je vzrok za neprijetnost lahko prav v pomanjkanju železa, študije so dokazale, da je kar tretjina slabokrvnih poročala o tovrstni neprijetnosti, v povezavi s spremljajočimi simptomi v ustni votlini, kot sta izsušenost in pekoč občutek.

Ledene slasti

Eden izmed najpogostejših pojavov pri ljudeh, ki jim manjka železa, je nenavadna želja po ledenih kockah, ki jih z veseljem trejo med zobmi. Navada naj bi poživljala kronično utrujene slabokrvneže in ohladila oteklino na jeziku, česar se marsikdo ne zaveda. Ne, navada ni neškodljiva, ne le da precej škodi zobem, lahko je znak nečesa bolj nevarnega.

Lasne pošasti

Močno izpadanje las je opozorilo, da telesu primanjkuje vitaminov in mineralov. Količina izpadlih las je povezana z letnim časom in starostjo, zato ni treba zganjati panike ob kratkotrajno povečanem številu. Če se situacija ne umiri, ne bo odveč pregled ravni železa. Marsikomu, posebno ženskam, se zdi normalno, da vsepovsod puščajo dolge lase, a ni tako, kajti vse ima svoje meje.Razglašena glava

Za nenavadno razbijanje v glavi, ki ni posledica živahne noči, je lahko kriva ravno odsotnost železa. Glavobol, zvonjenje ali brnenje v glavi so znaki, ki se pojavijo kot spremljevalci slabokrvnosti. Premalo železa v krvi je neposredno povezano s pomanjkanjem kisikovih celic v možganih, kar povzroča bolečine in čudne občutke tam zgoraj.