Ob kandidi najprej pomislimo na glivično okužbo nožnice, kajne?

Seveda, saj so glivična vnetja nožnice daleč najpogostejša, a na srečo tudi manj nevarna od drugih vnetij zunanjega spolovila in nožnice. Povzročitelj vnetij zunanjega spolovila in nožnice je najpogosteje Candida albicans, vzrok za okužbo pa so lahko tudi druge vrste glivic. Med mikroorganizmi, ki so stalno prisotni v nožničnem okolju, so poleg glivic in bakterij tudi koristni laktobacili, ki poskrbijo za ravnovesje obojih. Kadar imajo mlečnokislinske bakterije ali laktobacili preveč dela in ga zaradi spremenjenih razmer ne zmorejo več opraviti, ker jih je v nožnici premalo, se pojavijo znaki glivične okužbe.Kako vemo, da so se kandide v našem telesu preveč razrasle?

To vsekakor opazimo po znakih vnetja, ki so zlahka prepoznavni in zelo očitni. V vlažnem in toplem okolju se v pogojih, ki porušijo idealno kislost v vagini, glivice hitro razrastejo. Večina žensk ima glivično okužbo vsaj enkrat v življenju, med njimi je kar nekaj odstotkov takšnih, ki se jim vnetje ponovi večkrat v enem letu.

Zakaj se ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikroorganizmi poruši?

Vzrokov za porušeno ravnovesje in spremenjen pH nožnice ali spremenjeno kislost je kar precej. Spremenjeno hormonsko stanje v času menstruacije lahko poruši ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikroorganizmi. Uporabnice hormonske kontracepcije imajo pogosteje težave z glivičnim vnetjem, prav tako tudi nekatere nosečnice. Ob jemanju antibiotikov se zelo pogosto pojavijo znaki vnetja. Ravnovesje porušijo tudi stres, kopanje v klorirani bazenski vodi ali v džakuziju, prav tako spolni odnos. Neustrezna uporaba gelov za tuširanje in dezodorantov, odišavljenih vložkov in odišavljenih lističev toaletnega papirja je prav tako vzrok za porušeno ravnovesje v nožnici in na zunanjem spolovilu. Za nego intimnega predela dekletom in ženskam vsekakor svetujemo uporabo gela za intimno nego. Sintetično spodnje perilo zadržuje več vlage v že tako vlažnem in toplem okolju, zato ga seveda odsvetujemo. Tistim bolj občutljivim, ki se jim vnetja ponavljajo, poleg uporabe zgolj bombažnih vložkov, v času menstruacije svetujemo uporabo tamponov s probiotiki.Kateri znaki so značilni za vaginalno kandidiazo?

Vaginalne kandidiaze ni težko prepoznati. Srbenje in neprijeten občutek v nožnici s prisotnim gostejšim sirastim izcedkom, ki je bel, redkeje rahlo rumen in nima neprijetnega vonja, so znaki takšnega vnetja. Na zunanjem spolovilu, ki je pordelo, tudi oteklo, se lahko pojavijo manjše ranice, ki nastanejo zaradi drgnjenja ob brisanju. Te ranice pečejo ob uriniranju, vendar to niso znaki vnetja mehurja, temveč značilni znaki vaginalne kandidiaze.

Običajna okužba z glivicami ni nevarna bolezen. Kdaj svetujete, da ženska vendar obišče ginekologa?

Okužba z glivicami sama po sebi ni nevarna in večina deklet in žensk, ki je za takšno vnetje že prejela kdaj terapijo, je pri ginekologu dobila tudi nasvet, kako ravnati, če se vnetje ponovi. Uporabimo lahko testne lističe s skalo, ki se obarva glede na pH ali kislost nožničnega izcedka in tako lahko potrdimo, da so težave glivičnega izvora. Na prodaj so v lekarnah brez recepta in so cenovno ugodni. Prav tako je v slovenskih lekarnah v prosti prodaji kar nekaj preizkušenih zdravil in tudi mila za intimno nego, ki so primerna prav za čas vnetja. Če znaki vnetja v nekaj dneh ne izginejo, je najbolje obiskati ginekologa.Kakšno je zdravljenje?

Zdravljenje je lokalno, to pomeni, da na obolela mesta na zunanjem spolovilu nanesemo antimikotično kremo, v vagino pa vstavimo vaginalete z istim zdravilom. Pri ponavljajočih se vnetjih uporabimo tudi kapsule, ki se zaužijejo, največkrat samo ena, prvi dan menstruacije, če je vnetje izrazito, pa se kapsula lahko zaužije kadar koli, razen če obstaja možnost nosečnosti. Partnerja zdravimo samo v primeru, če ima tudi on težave. V času zdravljenja odsvetujemo spolne odnose. Zdravljenje lahko po potrebi tudi ponovimo. Ob sočasni uporabi laktobacilov v obliki vaginalet ali tablet zmanjšamo možnost ponovitev vnetja.

Kandidiaza se pri nekaterih ženskah ponovi, in to kljub ustreznemu zdravljenju. Kako to?

Lahko se zgodi, da vnetja ne moremo povsem odpraviti. Pri sladkornih bolnicah so znaki kandidiaze, ko krvni sladkor ni ustrezen, vselej prisotni. Ob uporabi antibiotikov zaradi zdravljenja drugih bolezni (angine, pljučnice ipd.) se vaginalna flora spremeni in nastanejo idealni pogoji za razrast glivic. Z doslednim upoštevanjem higienskega režima lahko dokaj uspešno preprečimo ponovitev obolenja. Prepogosto umivanje z milom izpere tudi zaščitni sloj s površine sluznice, zato izpiranje vagine odsvetujemo. Tudi v savnah in na fitnes napravah dosledno uporabimo svojo brisačko, tako bomo zaščitile sebe in druge. Z nošenjem udobnega spodnjega perila iz zračnih naravnih materialov, če se le da, nikakor ne tangic, smo za ohranitev ginekološkega zdravja naredile veliko. Ne smemo pozabiti tudi na zmanjšan vnos enostavnih sladkorjev, ki so prav tako hrana za obstoj Candide albicans v organizmu. Kaj pomaga pri vzdrževanju normalne vaginalne flore?

Ob zdravljenju z zdravili se že dalj časa dodatno uporabljajo laktobacili. Laktobacili se povežejo s površinskimi celicami sluznice v vagini in proizvajajo mlečno kislino. Tako učinkovito pomagajo k hitrejši vzpostavitvi normalne vaginalne flore. Prav tako je z uporabo laktobacilov potrebnih precej manj ponovitev zdravljenja vnetij.