Kot kaže, prehranjevanje v večernih urah oziroma pred spanjem ni škodljivo, zdaj pravijo japonski strokovnjaki, ki so sicer dolga leta zapovedovali, naj od zadnjega obroka do odhoda na počitek mineta vsaj dve uri. Veljalo je namreč, da obrok, zaužit pred spanjem, povečuje tveganje za razvoj bolezni, povezanih s povišano ravnjo sladkorja v krvi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

A tehtnih dokazov v resnici za to ni bilo, zato so japonski znanstveniki sklenili analizirati podatke 1573 posameznikov srednjih let, ki niso imeli zdravstvenih težav, povezanih s sladkorjem v krvi.  Razdelili so jih v dve skupini, v prvi so se morali držati ustaljenih smernic, drugi pa so lahko jedli brez omejitev. In kaj so po treh letih ugotovili? Razlik glede ravni sladkorja v krvi ni bilo, na to namreč še vedno bistveno bolj vplivajo telesna teža, kajenje in telesna dejavnost.

Strokovnjaki zato zdaj svetujejo, naj raje več pozornosti posvetimo prehrani, zadostni količini kakovostnega spanca in gibanju, se izogibamo cigaretam, alkoholu in stresu, ki ključno pripomorejo tako k debelosti kot tudi vsem drugim povezanim težavam. Zdaj si lahko torej mirne vesti privoščimo večerjo, še bolje pa je, da si jo prej zaslužimo z zadostno rekreacijo!