Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja raka prostate pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim odkrijejo vse več majhnih, na prostato omejenih rakov. Kar pri tretjini moških, ki nikoli v življenju niso imeli težav zaradi raka prostate in umrejo zaradi drugih vzrokov, ga pri obdukciji odkrijejo. 


Leta 2013 je imelo v Sloveniji 13.717 moških raka prostate, za letos pa stroka ocenjuje, da jih bo okoli 14.800.


Vsako leto 1300 novih bolnikov

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja za rakom letno zboli več kot 12 milijonov ljudi po svetu. Je vzrok več kot 350 smrti Slovencev, na novo pa vsako leto zboli približno 1300 moških. Leta 2013 je imelo v Sloveniji 13.717 moških raka prostate, za letos pa stroka ocenjuje, da jih bo okoli 14.800. Velja za bolezen starejših ljudi. Pojavnost te vrste raka se počasi povečuje, prizadene pa moške po 45. letu in strmo raste med 60. in 70. letom, zato je priporočljivo, da se moški, starejši od 45 let, testirajo in posvetujejo z urologom.Naj rastejo!

Začetki movembra segajo v leto 2003, ko sta se dva avstralska mlada gospoda odločila, da bi bilo treba brke ponovno uvesti med pomembne modne smernice. A celotna reč ni imela velikega smisla, dokler je nista povezala z avstralsko fundacijo raka prostate, s čimer je gibanje dobilo človekoljuben podton. V naslednjih letih se je razširilo na ves svet. Angleška okrajšava za brke je »mo's«, zato je tudi november dobil novo ime. Ozaveščanje o moških zdravstvenih težavah je ključno. Sodelujete pa lahko, moški, res zelo preprosto. Polnih 30 dni si pustite rasti brke. In se izobražujte o tem, kako lahko najbolje poskrbite zase in za svoje zdravje.