Izogibajoč se političnim smernicam smo poiskali vrhunskih šest živil oziroma začimb, ki prijajo večini, posebno zdaj v obdobju zmagoslavja viroz in obolenj dihal. Komur izbrano, že v ljudski medicini dobro preizkušeno šesterico uspe pokusiti v enem dnevu, se bo zoprnim okupatorkam zdravja zagotovo izognil ali jih vsaj za določen čas pustil na stranskem tiru. Pa tudi če smo zdravi, se bomo z uvrstitvijo izbranih živili na svoj jedilnik kmalu počutili kot prerojeni, še preden pride pomlad. Vredno poskusiti, kajne?

Česen
Med najmočnejše naravne oziroma rastlinske antibiotike nedvomno sodi česen, po možnosti iz domačih, ne kitajskih logov. Kdor ima piškavo telesno odpornost, naj naredi eksperiment ter ga vsak dan zaužije vsaj pol stroka, bodisi v solati bodisi v juhi ali prilogi. Najbolje, da ga čim manj toplotno obdeluje, in skoraj zagotovo bodo virusi pobrali šila in kopita.
Katere bolezni preprečuje in zdravi: prehlad, gripo in vnetje ušes.Hren
Velikonočni ponedeljek, ki bo letos na dan zemlje, 22. aprila, je še daleč, a nič ne bo narobe, če si privoščimo malce poživljajoče pekočega živila, ki zraste v domači zemlji – hrena. Le ščep sveže naribanega korena bo zajtrk ali malico spremenil v pravo doživetje; morda ga vmešamo kar v namaz za kruh ali v omako. Tradicionalna mešanica z naribanim jabolkom prav tako ne razočara.
Katere bolezni preprečuje in zdravi: vnetje sinusov, sečil in jeter.

Med
Že tisočletja spada ne le med domača živila, temveč tudi zdravila. Seveda se splača odšteti kakšen evro več za domačega, kakovostnega, lokalnega. To sladko poživilo ne nazadnje prispeva k daljšemu življenju, kar je trdil že sloviti antični matematik in filozof Pitagora, ki je dosegel častitljivih 80 let. Vendarle ne pretiravajmo s količino, saj vemo, da se čebele zelo trudijo za izdelavo.
Katere bolezni preprečuje in zdravi: izgorelost, nespečnost in težave z dihali.Mandeljni
Kdor je imel srečo, da je odraščal v obmorskih vaških krajih, se verjetno spominja, kako sladki in omamno dobri so sveže strti mandeljni. Boljših ni! V prodajalnah poskusimo vedno najti ekološko pridelane iz krajev, ki so kar najbliže našim. Oreški sicer veljajo za izjemno kaloričen obrok, vendar mandeljni poleg lešnikov vsebujejo polno zdravih, nujno potrebnih maščob.
Katere bolezni preprečujejo in zdravijo: tesnobo, bolečine v hrbtu in akne.

Špinača
Popaj ni edini, ki je po zaužitju špinače najboljša različica sebe. Po britanski študiji se ženske, ki so je dnevno zaužile dva manjša obroka, niso zredile, prav tako sta jih manj mučili napihnjenost in občutljivost prsi pred mesečno krvavitvijo. Izberimo svežo, biološko pridelano, zdravju neoporečno shranjeno špinačo. Ta prav tako skrbi za ohranjanje dobrega spomina in boljšo koncentracijo.
Katere bolezni preprečuje in zdravi: slabokrvnost, težave z očmi in boleče menstruacije.Olivno olje
Mediteranska dieta je zelo zdrava tudi zaradi uporabe olivnega olja, po možnosti hladno stisnjenega ekstradeviškega. To v primerjavi z maslom vsebuje manj nasičenih maščob, ki lahko sprožajo vnetja in slabo počutje oziroma nihanje razpoloženja. Tudi vložene olive so odličen prigrizek, a njihov minus je ponavadi prevelika slanost, kar lahko preprosto omilimo tako, da jih speremo pod vodo.
Katere bolezni preprečuje in zdravi: alergije, astmo in srčno-žilne bolezni.