Rešujete posledice, ki jih je na telesu pustil veseli december? Ekstremi niso rešitev.
Skupaj z novim letom pridejo tudi zaobljube, ki pri mnogih vključujejo bolj zdrav način prehranjevanja. Sploh če je bilo decembra vsega preveč, bo januarja telesu prijala bolj lahka hrana, a preden se lotite strogih diet, pomislite, da nobeno pretiravanje ni dobro in na dolgi rok ne more uspeti.
Kot že vrsto let poudarjajo prehranski strokovnjaki, sta zmernost in uravnotežena prehrana edini rešitvi.
»Menim, da zdravo in nezdravo pri hrani ne obstaja. Obstajajo živila, ki imajo različne lastnosti - različno hranljiva, nasitna, kalorična, predelana, ipd. Te lastnosti bodo določale, kako pogosto in v kakšni količini so ta živila lahko v naši prehrani,« nam je v pogovoru, ki si ga lahko preberete tukaj, povedal prehranski svetovalec Jernej Ogrin ter dodal, da največ naredimo, če je naša vsakodnevna prehrana lahko uravnotežena, energijsko primerna in hranilno bogata.
»Sestavljanje obrokov na osnovi pustih virov beljakovin, zelenjave ali sadja in polnovrednih virov ogljikovih hidratov je odličen začetek.«
PREBERITE ŠE -> Naravna živila za močan imunski sistem (prehladi in virusna obolenja so že tu)
Zima ni mrtva sezona
Pozimi se nam še posebno rado zgodi, da si pripravljamo ’močnejše’ obroke, ki ne vključujejo toliko zelenjave, kot bi bilo za telo dobro. Zato se je smiselno zavestno opomniti, da sadje in zelenjavo potrebujemo tudi v tem delu leta, ko je obojega sicer manj na razpolago.
Če si prizadevate, da so vaši jedilniki sezonski in lokalni, potem januarja v svojo prehrano vključite: »korenovke (predvsem krompir, korenje, gomolj zelene, koren peteršilja, pesa, repa, rumena koleraba), kapusnice (zelje, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača) in solatnice (endivija, motovilec, radič, …),« pišejo na portalu Veš, kaj ješ.
Za sadje pa priporočajo skladiščeno sveže in nepredelano sadje, med katerim prevladujejo jabolka, hruške, kakiji, citrusi in tudi pomaranče, limone, mandarine. »Čeprav so možnosti za gojenje teh rastlin v slovenski primorski regiji še zelo majhne,« so zapisali na omenjenem portalu.
Še večkrat kot na zelenjavo in sadje pa predvsem v Sloveniji pozabimo na ribe in morsko hrano. Zima je odličen čas, da to spremenimo, saj neko splošno mnenje velja, da so prav zdaj ribe boljše kvalitete. O pomembnosti rib je v intervjuju spregovorila tudi Lana Trampuš, magistrica inženirka prehrane:
»Pomemben del uravnotežene prehrane to, da vsaj dvakrat na teden uživamo manjše morske ribe, kar pa pri Slovenkah v večini ne velja. To bi morale res spremeniti.«
Trampuševa je dodala, da bi si z večjo vključenostjo rib v jedilnike ženske lahko omilile menstrualne krče. »Saj ravno večji vnos omega-3 maščobnih kislin zmanjša sintezo vnetnih molekul prostaglandinov, ki v času menstruacije krčijo gladke mišice v maternici.«
PREBERITE ŠE -> Sladki krompir: pomembna hrana narodov, ki dosegajo najvišje starosti na svetu
Podprimo črevesje
Januar je lahko naporen mesec tudi zaradi utrujenosti, pri kateri pa naj se ne zatekamo h kavi in hitrim energijskim vnosom. Raje pomislimo na pomanjkanje mineralov v telesu, saj minerali kot so magnezij, železo, cink in kalij igrajo ključno vlogo pri proizvodnji energije.
Če se prepoznate v simptomih, kot so bleda polt, utrujenost, težave z dihanjem, telesna šibkost, hitri srčni utrip, glavoboli, boleč ali pa gladek jezik, izpadanje las in krhkih nohtih, potem se verjetno srečujete s pomanjkanjem železa. Kot vemo, ga najdemo v temno zeleni listnati zelenjavi, fižolu in drugih stročnicah, rdeči pesi, rdečem mesu, jetrcih, aroniji, brusnicah, borovnicah.
In ne pozabimo, zima je idealna za fermentirane izdelke. Kislo zelje in repa sta dve vrsti takšne hrane, a fermentiramo lahko še marsikaj drugega. Zakaj je fermentacija koristna? Ker živila obogati z različnimi mikroorganizmi, ki pa imajo zaradi tega tudi protimikrobno delovanje.
To se zgodi, ker v postopku fermentacije mikroorganizmi proizvajajo različne molekule, tudi tako imenovane bakteriocine. Fermentirana živila so tudi prijaznejša do črevesja, kar pa posledično pozitivno deluje na imunski sistem, Dobro namreč vemo, da je zdravo črevesje (torej redna prebava) ključna za močan imunski sistem.
PREBERITE ŠE -> Presenetljivi učinki kombuče na zdravje (a samo, če jo uživamo tako)