Vzrokov za refluks je lahko več. Kateri je najpogostejši?

Gastroezofagealni refluks, torej zatekanje želodčne vsebine v požiralnik, je normalen pri vseh ljudeh, sploh po obrokih. GERB pa je stanje, ko povzroči moteče simptome in zaplete. Sluznica požiralnika ima svoj način obrambe proti kislini. Kadar so obrambni mehanizmi premagani zaradi prepogostega in predolgo trajajočega refluksa, nastanejo težave. Najpogostejši vzrok za refluks je oslabela mišica zapiralka na spodnjem delu požiralnika. Ta mišica sicer v normalnih okoliščinah preprečuje vračanje želodčne vsebine v požiralnik, tudi če takoj po obroku delamo stojo na glavi; kadar je oslabljena, pa te naloge ne more opravljati. Njeno moč oslabi tudi določena hrana, denimo maščobe, čokolada, alkohol, kava, in nekatera zdravila. Drugi vzroki so še hiatalna kila, določena zdravila, prevelika telesna masa pa tudi življenjski slog.

Nezdravljena dolgoletna refluksna bolezen lahko privede tudi do raka požiralnika, zato je nujno treba obiskati zdravnika, če opazimo tako imenovane alarmne znake: zatikanje hrane, boleče požiranje, bruhanje in nehoteno hujšanje. 

Pri katerem spolu in starosti je bolezen pogostejša in zakaj?

Zbolevata oba spola enako, pogostost obolevanja narašča s starostjo, kar je povezano predvsem z uporabo številnih zdravil, ki lahko oslabijo mišico zapiralko ali pa imajo direkten učinek na sluznico požiralnika. Pojavnost bolezni se prav tako povečuje z vse več debelosti. Pogostejša je tudi v nosečnosti.

Preberite še: Recept za krompirjev sok, ki pomaga pri želodčnih težavah 

Zakaj je treba neprijetno stanje, pri katerem človeka med drugim peče zgaga, čim prej zdraviti in kaj se lahko zgodi v najslabšem primeru, če tega ne naredimo?

Ob dolgotrajni izpostavljenosti požiralnikove sluznice želodčni kislini se razvijejo vnetne spremembe različnih stopenj. Pri okoli 25 odstotkih bolnikov s simptomi refluksa nastane erozivni ezofagitis; zožitve, ki so posledica dolgotrajnega vnetja, sluznica v spodnjem delu požiralnika se lahko spremeni, lahko nastane Barrettov požiralnik, kar je predstopnja raka. Nezdravljena dolgoletna refluksna bolezen lahko privede tudi do raka požiralnika, zato je nujno treba obiskati zdravnika, če opazimo tako imenovane alarmne znake: zatikanje hrane, boleče požiranje, bruhanje in nehoteno hujšanje.

Ali drži, da se po odstranitvi žolčnika zaradi žolčnih kamnov tudi težave z refluksom oziroma zgago zmanjšajo ali celo izginejo?

To, ali se refluks želodčne kisline po odstranitvi žolčnih kamnov zmanjša, ni povsem pojasnjeno. Nekateri ljudje dejansko občutijo olajšanje, vendar se po študijah težave z refluksom celo povečajo. Dejstvo je, da imajo ljudje, ki jim odstranijo žolčnik, večkrat težave z refluksom žolča nazaj v želodec in lahko tudi v požiralnik. Ta refluks ni kisel, ampak bazičen, tako da ne odgovori na standardno zdravljenje z zaviralci protonske črpalke, ampak je treba izbrati drugačen pristop k zdravljenju.

Preberite še: Katere hrane ne smemo jesti na prazen želodec

Kaj lahko oboleli naredijo sami, ko stanje še ni hudo, preden posežejo po klasičnih zdravilih? Kakšni sta najboljša domača preventiva in kurativa, kar zadeva rutino spanja in prehranjevanja?

Prvi ukrep, tako preventivni kot kurativni, je vsekakor sprememba življenjskega sloga. Izogibati se je treba mastni, začinjeni hrani, čokoladi, oreškom, alkoholu, kavi ter opustiti kajenje. Jesti moramo počasi, večkrat dnevno in manjše obroke ter hrano dobro zgristi. Po obroku je treba ostati v pokončnem položaju vsaj še dve uri do tri. Svetujemo dvignjeno vzglavje, predvsem ljudem z GERB ponoči ali zjutraj. Prevelika telesna masa, kajenje, ozka oblačila, delo v sklonjenem položaju, dvigovanje težkih bremen prav tako povečajo možnost zatekanja želodčne vsebine v požiralnik.

Menda si je mogoče pomagati tudi z določenimi oblikami dihanja in jogijskimi položaji?

V literaturi je opisanih nekaj primerov, ko so si pacienti olajšali simptome GERB z jogo, vendar v kombinaciji z zdravili in spremembo življenjskega sloga. Menim, da oboje, kar ste omenili, deluje zaradi zmanjšanja stresa in umiritve, kar nam v teh stresnih časih lahko samo koristi.