Tega o čemažu zagotovo niste vedeli

V zadnjih letih je nabiranje čemaža postalo skoraj tako priljubljeno kot nabiranje gob ali špargljev, zato ga ljubitelji narave in zdrave prehrane vsako leto nestrpno pričakujejo. Njegove zdravilne lastnosti so znane že stoletja, kljub temu pa obstaja nekaj pomembnih dejstev, ki jih o tej zdravilni, a tudi nevarni rastlini, marsikdo ne ve. Z zeliščarico Vito Matjac smo se tokrat pogovarjali o njegovih prednostih in pasteh, zaupala pa nam je tudi, kako ga varno uživati in pravilno prepoznati v naravi.
Naravni antibiotik, poln vitaminov
Čemaž velja za naravni antibiotik, saj ima močne očiščevalne lastnosti. "Bogata sestava, ki vključuje vitamin C, žveplove spojine in številne antioksidante, pomaga telesu pri razstrupljanju in krepitvi imunskega sistema," pojasnjuje zeliščarica. Da bi iz njega dobili največ koristi, ga je najbolje uživati surovega, na primer v solatah, namazih ali sveže pripravljenem pestu (recept za pripravo najdete na dnu članka).
Kljub njegovim številnim zdravilnim učinkom pa je pri uživanju čemaža potrebna zmernost. "Prekomerno uživanje lahko povzroči prebavne težave, kot so napenjanje, driska ali želodčne težave," opozarja Vita in dodaja, da je zato priporočljivo, da začnemo z manjšimi količinami in spremljamo odziv telesa.
Kdo se mora čemažu izogibati, kako ga ločiti od strupenih rastlin ter kako iz njega pripravimo svež pesto, preberite na deloindom.si.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.