Sanje so tiste nemogoče ali mogoče dogodivščine, ki jih možgani sestavijo med spanjem. Vsem se sanja, vendar si vsebine ne zapomnimo vedno. V spominu nam ostanejo v glavnem sanje, tik preden se zbudimo, v 80 odstotkih so vezane na REM-stanje v drugem delu noči. Včasih so tako intenzivne, da nam še v budnem stanju tiči strah v kosteh.

Podzavest

Sanje niso ločene od nas, niso nekaj zunanjega, so del našega življenja, zasidrane so v njem, saj jih tudi sami proizvajamo. V bistvu so to nočne fantazije ali spremenjeni dogodki, ki so se zgodili v vsakdanu in se nekoč pojavijo tudi v sanjah. Zahodne kulture jim ne pripisujejo velikega pomena, v nekaterih religijah in drugih delih sveta pa so zelo pomembne. Odkar so znanstveniki že dobro razvozlali delovanje možganov, se ukvarjajo tudi s sanjami. Ne s sanjskimi bukvami, v katerih so napisane kar po abecedi, njihovo razlaganje je stvarno in temelji na znanstvenih dokazih. 

Ne bojmo se sanj, zelo redko so povezane s prihajajočo katastrofo. Če pa smo doživeli kaj, kar nas je globoko prizadelo, se bodo od časa do časa v taki ali drugačni obliki še pojavljale. 

Sanje niso stanje višjega zavedanja in ne smemo jih jemati kot napovedi ali prerokbe. Če se nam na primer sanja o smrti težko bolnega prijatelja, to ni napoved njegove smrti, to je samo izraz našega strahu. Tudi negativne sanje niso napoved slabega dogodka. Verjetno smo bili ves dan pod stresom in znano je, čim več stresa, tem bolj moreče sanje. Tudi pomembni dogodki, ki smo jih doživljali čez dan, imajo dosti možnosti, da se pojavijo v njih.Kaj prevladuje?

Ljudje se razlikujemo in imamo drugačne izkušnje in doživetja, a prav neverjetno je dejstvo, da so skupni podobni sanjski simboli, denimo rojstvo, mladost, strah, pogum, ugodje, bolečina, spolnost, potovanje, živali. Katere so najpogostejše vsebine in kakšen je pomen? Brez obleke v družbi: Nič ni bolj groznega kot zavedati se, da si brez obleke v oblečeni družbi. Vas je strah naslednjega potovanja?

Strah: Nas na nekaj opozarja. Verjetno na nerešeno zadevo, ki jo potiskamo v ozadje.


PREBERITE ŠE: Kaj nas prebuja? Kri: Izguba krvi lahko pomeni izgubo dragega partnerja. To ni smrt.

Ogenj: Je kaj v vašem življenju, kar zelo pogrešate in bi za to dali roko v ogenj?Poročni prstan: Simbol večne ljubezni ne pomeni vedno kaj dobrega. Če ga v sanjah izgubimo, so to lahko zakonske težave, če pa ga najdemo, je morda začetek globoke ljubezni.

Afera: Če v sanjah prevaramo partnerja, tega ne smemo jemati dobesedno, navadno je to občutek krivde, ker smo se morebiti zlagali ali snedli besedo družinskemu članu ali prijatelju. 


PREBERITE ŠE: Vidim, česar niLetenje: Kadar v sanjah letimo nad gozdovi in travniki, se navadno dobro počutimo. V 30 do 50 odstotkih pa se pri nekaterih ljudeh lahko pojavi strah pred padcem. To pomeni, da so z letenjem povezana pozitivna čustva, ki pa so v budnem stanju prepletena z dvomom: kako dolgo se bom še dobro počutil, sem zdrav ali sem ravnal prav? Sanje lahko razumemo kot spodbudo, da namenimo pozitivnim čustvom v budnem stanju več pozornosti.

Utopitev: Premislite, v katerem obdobju ljubezni ali dela ste izgubili nadzor nad sabo. Ali ste mogoče preutrujeni? Imate občutek, da z vami manipulirajo?Zasledovanje: Divja zver, odurna pošast ali velikan nas preganja, tečemo za življenje in komaj uidemo. Potem se zbudimo in olajšano pomislimo, bile so samo sanje. Kaj pa pomenijo v vsakodnevnem življenju? Izogibanje, trdijo strokovnjaki, nečemu, kar nam je v budnem stanju neprijetno in odveč. Pred čim bežimo? S katerim dejanjem ali situacijo se nočemo spopasti?

Padanje: Padanje v neskončno globoke prepade, iz letala brez padala, spotikanje ob ogromnih skalah in vzpenjanje po strmi stezi, ki se nikoli ne konča. Za temi sanjami tiči strah, da nimamo stvari pod nadzorom. Lahko si pomagamo z vprašanjem: Je strah upravičen? Kdor visoko leta, nizko pade? Ste prevzetni, visoki ali egoistični v vsakdanjem življenju?Spolnost: Seksualne ali erotične sanje so lahko na eni strani izraz aktivnosti v budnem stanju, nekatere pa se razlikujejo od stvarnega življenja po izbiri partnerja ali po seksualnih navadah. To je lahko skrito hrepenenje, ki se odigrava samo v fantaziji, vendar niso erotične sanje vedno povezane z erotiko. Seks z znano osebo, ki nam niti ni simpatična, je lahko želja po določenih lastnostih, ki jih ima ta oseba, s tistimi, s katerimi bi se radi identificirali. Lahko je v igri tako vsakdanja stvar, kot je denar.Smrt: Prijatelj, sorodnik, otrok umre v sanjah. Kaj tiči za njimi? Strah, kaj se bo zgodilo, če katera od dragih oseb ne bo več takšna, kot si želimo, če se bo odselila, v skrajnem primeru, če bo umrla. Če se bomo naučili pregnati te bojazni in sprejeti dejstvo, da bo življenje teklo naprej, tudi če je ne bo več (selitev, poroka), bodo tudi sanje počasi izginile. Spodbujajo nas, da se pripravimo na nam neljub dogodek in zaradi njega ne trpimo. 

Solze: Ne pomenijo žalosti, ampak čustveno zelo napete okoliščine, ki jih morate rešiti.Sanjska govorica

Večina tega, kar se ponoči dogaja v naši glavi, je precej vsakdanja. Če pa se vsebine spomnimo in jo analiziramo, lahko nastane pozitivna psihoterapija, ki nam pomaga razvozlati sanje in se česa naučiti o sebi. Klasične neprijetne sanje so denimo strah pred izpitom. Ne pomenijo, da bomo delali izpit, temveč da imamo pred seboj samo stvar, ki jo moramo rešiti, in to zahtevno stvar.

Če se bojite, kaj vam bodo sanje napovedale, se pomirite. Ničesar ne napovedo, spomnimo pa se jih samo dva odstotka.