Med odraščanjem ste imeli težave s prebavo. Ste se tedaj odločili za spremembo v prehrani?

Res je. Prihajam iz tipične slovenske družine, v kateri so bili obroki sestavljeni iz mesa, krompirja in solate, ki je bila priloga. Ob koncu najstniških let sem imela zdravstvene težave, obiskala številne zdravnike, opravila nešteto preiskav, a kljub temu mi nihče ni znal pojasniti, kaj bi bil lahko vzrok. Takrat sem se odločila, da se sama posvetim njegovemu odkrivanju. Vse bolj se mi je dozdevalo, da so lahko moje težave povezane tudi s prehrano, saj sem prebrala ogromno literature na to temo. Začela sem izločati določene sestavine, najprej mlečne izdelke in gluten, kasneje še meso in druge sestavine živalskega izvora. V treh mesecih sem opazila izboljšanje, zato sem vztrajala pri takšnem prehranjevanju. Veliko časa sem namenila izobraževanju na tem področju, leta 2016 sem v Los Angelesu pridobila certifikat na priznani veganski in presni šoli Matthew Kenney Culinary Academy. Danes je to moje življenje, konec leta 2016 sem odprla center Ayatana, kjer redno pripravljam delavnice veganske in presne kulinarike.

Je vaše prehranjevanje odvisno od sezone? S čim zdaj bogatite kulinarično zgodbo?

Z vstopom v pomlad so se okoli nas zbudile tudi pomladne sestavine, ki jih lahko naberemo skoraj na domačem pragu. Šparglji, čemaž, koprive, mlada špinača, regrat, cikorija in še in še. Kmalu bodo tudi jagode, domače in sezonske. Navadno v aprilu ali maju tudi sama izpeljem desetdnevno razstrupljanje telesa. Pomlad je naravnost idealna za take programe, saj je sezonska prehrana, ki jo lahko naberemo, odlična podlaga za razstrupljanje.Največ vitaminov, mineralov, encimov in drugih fitohranil bomo dobili z zelenjavo in sadjem. Kako naj spomladansko rastlinje uporabimo v prehrani?

Verjamem, da sestavine, ki jih za zdravo in učinkovito delovanje potrebuje človeško telo, najdemo med zelenjavo in sadjem. Predvsem se mi zdi pomembno, da vsak obrok, ki ga pripravimo, ne glede na to, ali se prehranjujemo rastlinsko ali ne, vsebuje pravilna razmerja med beljakovinami, ogljikovimi hidrati, nenasičenimi maščobami in vlakninami, ki se skrivajo v zeleni zelenjavi. Ta je v tem letnem času resnično bogata z izbiro, tudi lokalno. Tako dobimo pravi in uravnoteženi obrok. Na delavnicah pogosto dobim vprašanja, kako se pripravi uravnotežen obrok, torej vidimo, da ljudje o tem resnično premalo vemo. To se mi zdi ključno pri zagotavljanju dolgoročnega in vzdržnega zdravega prehranjevanja.

Ste mamica skoraj enoletne hčerke. Kako jo navajate na raznovrstno hrano, na uživanje sadja in zelenjave?

Morda imamo pri tem nekoliko sreče, saj Liza, ki bo kmalu stara eno leto, poje vse, kar ji pripravimo. Držim se načela, da kupujem sezonske sestavine in od lokalnih pridelovalcev. Seveda posežemo tudi po kakšnih tropskih sadežih in jih zmešamo v smuti sklede. Načeloma pa s prehrano Lize nimam težav, zanjo skorajda ne kuham posebej, kar je resnično super. 


Aleksandra Grilc Tomažin nam je zaupala tudi nekaj odličnih receptov, ki vas bodo gotovo premamili, da presni hrani na vašem jedilniku prižgete zeleno luč. Odkrijte jih tukaj: