Papaja: sadež z edinstvenim encimom in dragocenimi protirakavimi antioksidanti

Papaja (Carica papaya) je do pol metra velik tropski sadež, hruškaste oblike, ki izvira iz Srednje Amerike. Ker je supersadež že obrabljena beseda, bi ji lahko v slovenščini reklikar »carica«, kot se glasi prvi del njenega latinskega imena, saj ima izjemne učinke na zdravje.
Ko je nezrela, je njena lupina zelena, zrela pa rumena. Njeno meso je živo oranžne, lahko tudi rdeče barve, po okusu pa spominja na nežno različico manga in melone, vendar ima mehkejšo teksturo.
Ko jo prerežemo, v notranjosti najdemo tudi veliko črnih semen, ki so prav tako užitna, a jih zaradi pekočega okusa marsikdo raje odstrani.

Katere zdravilne snovi vsebuje papaja?
Papaja se lahko pohvali s pestro zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. V sadežu povprečne velikosti je toliko vitamina C, da z njim celo do trikrat presežemo dnevne priporočljive vrednosti tega vitamina, zato bi bilo za imunsko odpornost dovolj že, da bi vsak dan pojedli nekaj koščkov tega sadeža.
Poleg vitamina C je v papaji močno zastopan tudi vitamin A v obliki betakarotena, ki je nujen za zdravje naših oči, saj zavira starostno pešanje vida, rast celic in zdravo kožo, ter vitamin B9 oziroma folat, ki skrbi za normalno delitev celic in sintezo DNK ter razvoj zarodka v nosečnosti.
Od mineralov papaja vsebuje veliko kalija, ki pomaga uravnavati krvni tlak in pripomore k srčno-žilnemu zdravju. Prav tako pa z uživanjem tega sadeža v manjših količinah v organizem vnesemo še kalcij, magnezij, in vitamine E, K, B1, B3 ter B5.
Papaja je bogata tudi z vlakninami, ki izboljšujejo prebavo in nam dajejo občutek sitosti, zato je odličen sadež za hujšanje (vsebuje namreč 88 odstotkov vode).
Nekateri trdijo, da je papaja eden najbolj zdravih sadežev na svetu, ker je tako bogata z antioksidanti. Mednje spadajo zgoraj omenjeni vitamini C, A in E, izpostaviti pa je potrebno še karotenoid likopen, ki ga je v papaji ogromno in ima izredne učinke na zdravje.
Likopen sicer najdemo tudi v paradižniku in drugih oranžno rdečkastih sadežih ter zelenjavi (je namreč naravno rdeče barvilo), vendar so znanstveniki ugotovili, da je likopen v papaji v takšni obliki, da ga naše telo absorbira lažje, kot iz drugega sadja in zelenjave, bogate s tem antioksidantom.
PREBERITE ŠE -> Vse to so zdravilni učinki ananasa in trik, kako si z njim pomladimo kožo
Kako papaja vpliva na zdravje?
Omenili smo že, da uživanje papaje izboljšuje prebavo in pomaga pri hujšanju. Zahvaljujoč vlakninam ima ta sadež nizek glikemični indeks, zato ne povzroči poskoka sladkorja v krvi, kar je izredno dobrodošlo za diabetike, ki pa morajo to upoštevati pri jemanju zdravil.
Znanstveniki že dolgo vedo, da hrana, bogata z vlakninami tudi pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi in pomaga preprečevati nastanek določenih vrst raka.
A to še zdaleč ni vse. Raziskave so doslej pokazale, da ima papaja izredno protirakavo delovanje. Za to je zaslužen prav karotenoid likopen, ki zavira proste radikale, odgovorne za nastanek raka. Znanstveniki so pod drobnogled vzeli 14 vrst sadja in zelenjave, znanih po protirakavih učinkih, in ugotovili, da je izmed vseh le papaja preprečila razvoj celic raka dojke.
Do podobnih ugotovitev so prišle tudi študije, v katerih so ljudje uživali fermentirani papajin ekstrakt, bogat z likopenom. Ta je zmanjšal oksidativne poškodbe pri osebah s predrakavimi spremembami na želodcu in pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo, ter znižal stopnjo vnetij v telesu, ki vodijo v nastanek kroničnih bolezni.
Znanstveniki so ugotovili tudi, da je papaja odličen sadež za krepitev kože v boju proti staranju. Zahvala gre kombinaciji vitamina C in likopena, ki delujeta od znotraj navzven.
Študije so pokazale, da je uživanje teh dveh snovi v 14 tednih pri starejših ženskah zmanjšalo globino gub na obrazu in izboljšalo njihov videz, prav tako pa je koža oseb, ki so uživale papajin likopen, postala bolj odporna na sončne žarke in ni bila več tako podvržena škodljivim opeklinam.
V kozmetični industriji je papaja sicer cenjena predvsem zaradi encima papaina, ki ga pridobivajo iz nezrelih sadežev. Ta encim v kozmetičnih pripravkih mehča kožo, pomaga odstranjevati odmrle kožne celice in celiti rane ter krepi lase, ima pa še celo kopico drugih pozitivnih, a hkrati nevarnih učinkov, ki jih je dobro poznati.

Kaj morate vedeti o papainu, preden ga začnete uporabljati?
Papain je proteolitični encim, ki ga pridobivajo iz nezrelih plodov papaje. Njegovo sposobnost razgradnje beljakovin na manjše peptide in aminokisline so že pred tisočletji s pridom izkoriščali staroselci latinske Amerike, ki so z belim sokom nezrelih papaj in olupki tega sadeža mehčali meso pred peko in kuhanjem.
Pravzaprav še danes v veliko prehranskih izdelkih najdemo papain, ker je tako učinkovit in cenovno dostopen mehčalni encim, ki ga uporabljajo celo v usnjarski industriji za obdelavo kož.
Sodobne raziskave so pokazale, da ima papain tudi določene zdravstvene učinke. Predvsem pospešuje celjenje ran, odstranjuje odmrlo tkivo in zmanjšuje tveganje za okužbe, zato je v lekarnah na voljo v obliki gela za rane, dodajajo pa ga tudi posebnim povojem, namenjenim osebam, ki se jim težko celijo rane (denimo diabetikom).
Študije so namignile, da naj bi papain lajšal tudi boleče grlo in pomagala zmanjšati vnetja sklepov. Pozitivno naj bi vplival celo na različne tipe bolečine, lajšal naj bi denimo živčno bolečino pri bolnikih s fibromialgijo in bolečine pacientov pri dentalnih posegih. Pravzaprav se pripravki iz papaina v zobozdravstvu uporabljajo tudi za mehansko čiščenje zobnega kariesa.
Papain prav tako pospešuje prebavo, zato ga v obliki prehranskih dodatkov uživajo ljudje, ki so nagnjeni k zaprtju in napihnjenosti. V prehranskih dodatkih je papain skoncentriran, vendar pa že uživanje zrele papaje vsebuje dovolj tega encima, ki v kombinaciji z vlakninami spodbudi želodčne sokove in črevesno peristaltiko.
PREBERITE ŠE -> Ste že slišali za te manj znane eksotične sadeže? Eden izmed njih raste tudi pri nas
Kdo ne sme uživati papaina in papaje?
Ker je papain pridobljen iz lateksa (beli sok nezrele papaje), lahko pri ljudeh, ki so alergični na lateks, povzroči hude alergijske reakcije. V tem primeru je bolje, da se papaje in prehranskih dopolnil iz tega sadeža, izogibajo. A tudi če nimate alergije, je pri uživanju papaina dobro biti previden.
Prekomerno uživanje prehranskih dodatkov s papainom lahko povzroči hudo draženje želodca in grla, katerega rezultat so lahko celo rane. Še bolj previdne s papainom pa morajo biti nosečnice, doječe matere in ljudje z motnjami krvi ter osebe pred operacijo, saj ta encim poveča tveganje za krvavitve
Raziskave so pokazale, da lahko papain povzroči tudi zastrupitev ploda in prirojene napake pri otroku, zato se nosečnicam in doječim materam prehranski dodatki s papainom močno odsvetujejo.
Uživanje zrelih sadežev papaje naj ne bi bilo tako problematično, je pa zelo nevarno, če nosečnice pojedo nezrelo meso papaje, saj to vsebuje več papaina, in lahko povzroči krče maternice ter celo splav.
Da je papaja, ki jo nameravate pojesti, zrela, se lahko prepričate po rumeni barvi olupka, ki sicer lahko vsebuje kakšno zeleno liso, vendar pa mora biti sadež na otip mehek in se nekoliko vdati pritisku prstov, podobno kot zreli avokado.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.