Pri zobeh še kako velja, da je preventiva veliko boljša od kurative, kar strokovnjaki nenehno poudarjate. Pa se Slovenci tega zavedamo? 

V Kliniki Križaj vedno poudarjamo pomen preventive, zato s svojimi pacienti pogosto obnovim osnove ustne higiene in jim svetujem, kako pravilno držati in vihteti zobno ščetko. Večina nas misli, da obvladamo pravilno ščetkanje zob, saj naj bi se tega naučili že v otroštvu, a dejansko stanje v ustni votlini je pogosto zelo zaskrbljujoče. Umivanje zob še zdaleč ni nekaj samoumevnega, ampak je veščina, ki se je moramo naučiti. Pogosto ljudje že več let uporabljamo napačne tehnike ščetkanja zob, pa se tega sploh ne zavedamo in temu ne pripisujemo velikega pomena. A pravilno ščetkanje zob in uporaba zobne nitke ter medzobne krtačke je ključni pogoj, da se izognemo številnim neprijetnim težavam in celo hujšim boleznim. Večina si nas še vedno ne zna pravilno ščetkati zob. Skoraj vsakemu pacientu pokažemo, kako se pravilno ščetka, ne glede na to, ali ima 20, 30 ali 60 let. Slabo in neustrezno ustno higieno opažam pri vseh generacijah, zato se mi izobraževanje na tem področju zdi zelo pomembno in smotrno. Težave z zobmi, s katerimi se srečujejo ljudje, so največkrat ravno posledica nepravilnega in površnega ščetkanja.

Večina si nas še vedno ne zna pravilno ščetkati zob. Skoraj vsakemu pacientu pokažemo, kako se pravilno ščetka, ne glede na to, ali ima 20, 30 ali 60 let. 

Kako učinkovita pa je pri nas preventiva pri najmlajših?

Redno umivanje zob vsaj dvakrat na dan naj bi otrokom začeli privzgajati že v prvem letu starosti. Pomembno je, da se pravilna nega zob začne že v ranem otroštvu, pozneje pa je treba postavljene temelje le še utrjevati. Majhni otroci še nimajo razvite fine motorike in si zato sami težko temeljito umijejo zobe. Starši morajo otroku čistiti zobe najmanj nekje do osmega leta starosti. A tu se njihova skrb za otrokovo ustno higieno še ne konča. Še naprej morajo spremljati rezultate ščetkanja zob in predvsem pred spanjem preverjati, kako temeljito si jih je umil.Pravijo, da je najbolje učiti z zgledom. Pa se starši po vaši oceni lahko pohvalimo, da smo dober vzor otrokom?

Otroci, ki se s higieno zob šele spoznavajo, so najbolj dovzetni za vcepljanje prave kulture umivanja zob. Zato se močno potrudite, da jo ponotranjijo, saj bodo le tako zdravi vse življenje. Marsikateri otrok ne mara umivanja zob in je takrat jok v kopalnici, zato so dober zgled in spodbudne besede ustrezna rešitev za vse tiste najmlajše, ki jim ščetkanje ni ravno pri srcu. S kančkom dobre volje in ustvarjalnosti lahko vsakodnevno umivanje zob otrokom prikažemo kot zabavno opravilo. Z otrokom lahko na primer skupaj sestavite pesmico o njegovih zobkih in o tem, zakaj jih je treba umivati. Otroci se bodo med petjem s krtačko v ustih tako zabavali, da bodo imeli na umivanje zob same prijetne spomine. Med umivanjem zob pa lahko poslušate tudi pravljice. Medtem ko bo otrok poslušal zgodbo, si bo umival zobke, in spet ponotranjil umivanje zob kot prijetno opravilo. Pozorni moramo biti tudi na pravilno izbiro zobne paste – pri otrocih je namreč bolj kot pri odraslih pomembno, da vsebuje fluor, saj otroški zob še ni dovolj trden in manj odporen proti zobni gnilobi kot pri odraslih.

Brez krtačke, zobne kreme in nitke, kot rečeno, ne gre, kaj pa bi vi še dodali k obvezni 'zobni opremi'?

Skrb za ustno zdravje je naložba vsakega posameznika, ki želi živeti zdravo in polno življenje. In prav pravilno in natančno ščetkanje je pogoj za zdravo ustno votlino. Pri svojem delu opažam, da pri umivanju najpogosteje izpuščamo ploskve, pozorni pa smo le določene dele. Pogosto pozabimo tudi na čiščenje medzobnih prostorov in jezika, kar je zelo pomembno za ustno higieno. Jezik je namreč glavni indikator čistih zob, zato nanj nikakor ne smemo pozabiti. Umivanje zaključimo s ščetkanjem medzobnih prostorov z zobno nitko ali manjšimi ščetkami, saj se tam radi skrivajo ostanki hrane. Zelo pomembna je tudi izbira zobne krtačke, ki naj ne bo ne pretrda ne premehka, s čim več ščetinami. Najboljše ščetke jih imajo več tisoč, kar omogoča dostopanje do najbolj skritih kotičkov v ustih. Če strnem – pravilno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke, medzobne krtačke ali ustne prhe je ključni pogoj, da se izognete številnim neprijetnim zobnim težavam in celo hujšim boleznim.

Slabo in neustrezno ustno higieno opažam pri vseh generacijah, zato se mi izobraževanje na tem področju zdi zelo pomembno in smotrno. Težave z zobmi, s katerimi se srečujejo ljudje, so največkrat ravno posledica nepravilnega in površnega ščetkanja.

Kako pogosto pa naj bo odstranjevanje zobnega kamna?

Zobni kamen je posledica nabiranja mehkih zobnih oblog. Stare, neočiščene obloge začnejo sčasoma privzemati minerale, ki se nahajajo v slini, in tako postanejo trde obloge (zobni kamen). Že majhna količina trdih zobnih oblog pa s svojo hrapavo površino privlači še več mehkih oblog in količina zobnega kamna se samo še povečuje. Priporočam kontrolo pri zobozdravniku dvakrat letno. V kolikor se nabere zobni kamen, ga je treba čim prej odstraniti. Nekaj dni po čiščenju zobnega kamna se odsvetuje uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje nekoliko bolj občutljivi, zato se nanje vežejo barvila, kar povzroči hitrejše zabarvanje zob.

Vsakdo si želi bleščeč in harmonični nasmeh, ki seveda občutno dvigne tudi našo samozavest. Kako ga lahko preprosto dosežemo? 

Najbolj pomembno je redno in natančno ščetkanje. Zob ne podrgnite le na hitro levo in desno, saj tako ne naredite ničesar. Z navadno ščetko moramo zobe umivati vsaj tri minute. Zunanje in notranje ploskve zob ščetkamo z nežnimi krožnimi gibi, v smeri od dlesni proti zobu. Pri tem smo pozorni, da dosežemo vse zobe, tudi zadnje. Grizne ploskve moramo čistiti drugače, in sicer s potegi naprej in nazaj. Te tehnike nikakor ne uporabljamo pri zunanjih in notranjih ploskvah, saj umazanijo tako zatlačimo v medzobne prostore in lahko poškodujemo dlesni. Umivanje zaključimo s ščetkanjem medzobnih prostorov z zobno nitko ali manjšimi ščetkami, saj se tam radi skrivajo ostanki hrane. Ne pozabite niti na zgornjo stran jezika. Vsakodnevno se lahko potrudimo, da bodo naši zobje ostali čim bolj beli. Izogibajmo se tudi hrani in pijači, ki zobe obarva. Največji krivci so pravi čaj, kava in rdeče vino, škoduje pa tudi kajenje.Mnogi se v želji po 'filmskem' nasmehu odločijo za beljenje. Za kako invaziven poseg gre in ali lahko pričakujemo kakšne posledice?

Pred vsakršnim beljenjem priporočamo predhodni posvet z zobozdravnikom, ki vam bo znal svetovati, kateri način beljenja se priporoča, če sploh. Belimo le zdrave zobe, če je sklenina poškodovana, beljenje odsvetujemo, ker bodo po beljenju zobje močno občutljivi na hladno. Največji razlog za obarvanje zob je najpogosteje karies, ki pa ga ne rešujemo z beljenjem. Sredstva, namenjena beljenju zob doma, so v obliki zobnih ali posebnih krem, ki jih nanesemo na zobe in pustimo delovati nekaj ur. Če imate v ustih zalivke ali mostičke, beljenje zob nanje ne bo vplivalo. Razlika v ustih bo zato še bolj očitna. Takrat je dobro razmisliti o porcelanastih zobnih luskah ali drugih možnostih.