Ni razloga za preplah

Seveda vam brez kliničnega pregleda ne morem dati povsem zanesljivega odgovora, vendar ste spremembo na peti in njen nastanek opisali tako lepo, da gre skoraj gotovo za subkornealno krvavitev, to je krvavitev v zgornje plasti kože, ki je posledica poškodbe. Najverjetneje ste jo res povzročili med zavzetim igranjem košarke. Strjena kri v vrhnjih plasteh kože je črne barve in taka krvavitev je velikokrat razlog za preplah. V anglosaški literaturi imajo zanjo zelo poveden izraz: black heel (v prevodu črna peta). Črna krvavitev se lahko pojavi na tistih delih stopala, kjer so obremenitve in pritiski veliki: največkrat na peti, lahko pa tudi na palcih ali mezincih ali na podplatu pod blazinicami stopala. Zdravljenje ni potrebno, ker se z redno obnovo kože počasi odlušči tudi plast, v katero je ujeta kri. V nekaj tednih lahko pričakujemo, da bo koža na peti spet normalna.

Melanom je kožni rak, ki je resnično zelo nevaren, vendar se nikakor ne more pojaviti čez noč. Gre za rakasto spremenjeno pigmentno celico – melanocit, ki se nepretrgoma deli in s tem se kožna sprememba počasi, a vztrajno povečuje. Osem milimetrov velik melanom se nikakor ne more pojaviti čez noč. Da doseže tako velikost, potrebuje kar veliko časa, več mesecev ali celo več kot leto.

Če boste opažali, da črna lisa na peti v prihodnjih tednih počasi izgineva oziroma bledi, ni razloga za obisk zdravnika. Če pa bi vztrajala ali se celo povečevala, ga le obiščite.