Uporabljate lahko vso lasno kozmetiko

Izpadanje las, ki privede do enakomerne razredčitve lasišča, imenujemo telogeni efluvij – predvidevam, da gre pri vas za to obliko. Nastane zaradi za organizem stresnega dogodka ali dogajanja, ki je ponavadi ob pojavu izpadanja las že mimo. Ta dogodek povzroči, da več lasnih mešičkov, kot je običajno, konča rastni cikel in preide v fazo izpadanja. Normalno je v fazi rasti od 85 do 90 odstotkov vseh mešičkov, preostanek pa v fazi izpadanja. Pri telogenem efluviju se to razmerje poruši in je v fazi izpadanja večji delež lasnih mešičkov, zato dogajanje zaznamo kot čezmerno izpadanje las. Povsem normalno je, da nam jih vsak dan izpade od 50 do 100 – to razumemo kot del normalne obnove las. Pri telogenem efluviju je to število lahko nekajkrat večje in večina ljudi se take izgube ustraši. Strah pred popolno izgubo las je odveč. Takoj ko las izpade, se začne nov lasni cikel, torej las iz istega mešička začne rasti na novo.

Ponavadi mine tri mesece med stresnim dogodkom in začetkom izpadanja. Med te dogodke štejemo resno telesno obolenje, večji kirurški poseg, intenzivno hujšanje, hormonske spremembe v telesu, velikokrat pa je vzrok hujši psihični stres. Vsi lahko pretrgajo normalni, genetsko vnaprej programirani lasni cikel.

Razmislite, ali se vam je tri mesece pred začetkom izpadanja las dogajalo kaj od naštetega. Vzrok je lahko tudi bolezen ščitnice, vendar je pri vas dobro nadzorovana. Z izbranim zdravnikom poskusita ugotoviti, ali vam morda primanjkuje železa ali drugih mineralov. V večini je izpadanje las prehodno, zato ne zahteva posebne obravnave. Nekaj časa je lasišče razredčeno, nato pa se spet zgosti. Uporabljate lahko vso lasno kozmetiko, ki jo želite. Tudi barvanje nikakor ne bo poslabšalo izpadanja. Lase si lahko umivate, kolikor hočete pogosto. Skrbite za zdravo prehrano, da boste zaužili dovolj gradnikov za rast novih las. Nekaj mesecev si lahko privoščite tudi prehranski nadomestek z vitamini in minerali, ki so potrebni za njihovo rast. Če pa se izpadanje v prihodnjih mesecih nikakor ne bo umirilo, se posvetujte z dermatologom.