Žal z manj invazivnimi posegi pri določeni starosti ne moremo več premagovati najbolj izrazitih znakov staranja

Čeprav kirurški dvig obraza in vratu ostaja najbolj zanesljiva metoda za dolgoročno pomlajeni videz, številni ljudje iščejo prijaznejše možnosti, saj niso pripravljeni sprejeti daljšega okrevanja, možnih zapletov ter finančnega bremena operativnih posegov. Metodo HIFU (angl. High Intensity Focused Ultrasound), ki jo spretno oglašujejo kot nekirurški lifting ali nekirurški facelift, težko primerjamo s klasičnim dvigom obraza in vratu, tako po indikacijah kot po rezultatih in okrevanju.

HIFU je namenjen učvrstitvi kože in podkožnih struktur z uporabo ultrazvočne energije, ki tkiva v globini poškoduje s segrevanjem in tako spodbudi procese obnove. Znana tudi po imenu naprave kot Ultherapy, Ulche, Ultraformer in mnoge druge, se v zadnjem desetletju kot klinično preizkušena in do neke mere učinkovita nekirurška tehnika, HIFU množično uporablja za številne namene pomlajevanja, posvetlitve kože in zmanjševanja podkožnega maščevja.

Učvrstitev kože in podkožnih tkiv s HIFU je primerna metoda za ljudi, ki imajo manj oziroma zmerno izražene znake staranja, za ljudi, ki si iz različnih razlogov kirurškega posega ne želijo, ter za ljudi, ki si želijo podaljšati učinek že opravljenega kirurškega posega. Pripravljeni morajo biti poseg ponoviti, saj glede na klinične raziskave približno tretjina pacientov po posegu ne opazi vidnega izboljšanja.

Učinkovitost je odvisna od jakosti uporabljene energije in neizogibno povezana z bolečino med posegom in stranskimi učinki. Dokončni rezultati so vidni nekaj mesecev po posegu, ko se procesi celjenja in obnove zaključijo. Gledano s svetlejše plati, pa kljub temu, da je ob enkratnem posegu učinkovitost minimalna (od 10 do 15 odstotkov), poseg ne zahteva nobene priprave, je relativno varen, neinvaziven ter praktično brez okrevanja.

Za ljudi vaših let, ki imajo praviloma nekoliko bolj izražene znake staranja, odvečno kožo, globoke gube in povešena tkiva, in za ljudi, ki si želijo očitnih in takojšnjih rezultatov, pa je kirurški poseg primernejša metoda. Dvig obraza in vratu ali facelift še vedno ostaja edina možnost, da z obraza izbrišemo desetletje ali več. Kljub sodobnim operativnim tehnikam pa gre za kirurški poseg, ki je neizogibno povezan z brazgotinami, vsaj teden dni trajajočim okrevanjem in večjim enkratnim stroškom.

Kot vidite, se posega med seboj močno razlikujeta, ter imata vsak svoje prednosti in omejitve. Čeprav lahko preberemo tudi drugače, žal z manj invazivnimi posegi pri določeni starosti ne moremo več premagovati najbolj izrazitih znakov staranja. V tem obdobju je glede na ceno in učinkovitost operacija veliko bolj smiselna odločitev, saj bo naložba v neinvazivne metode prej razočaranje.

Skrbi, ki jih imate o umetnem videzu, so pri pametni izbiri kirurga odveč. Rezultati, kjer se jasno pozna kirurška roka, od nekdaj mečejo slabo luč na našo stroko. A ker jih ljudje najpogosteje opazijo, menijo, da je to značilen videz kirurško pomlajenega obraza. Nenaraven videz, spremenjene poteze in mimika, so znak slabe izvedbe operacije, še pogosteje pa nekritične uporabe različnih metod pomlajevanja predvsem polnil in obraznih nitk. Razvpitost in zavajajoče obljube na nivoju pocestnega oglaševanja niso zagotovilo za kakovost, še manj pa za pošten odnos, ki bi ga morala vzpostaviti s svojim zdravnikom, da bi mu lahko v celoti zaupali.

Ker moje pisanje vaše odločitve verjetno ni bistveno olajšalo, vam svetujem ponoven posvet pri plastičnem kirurgu, ki ima izkušnje z obema tehnikama in vam bo po pregledu z iskrenimi informacijami o pričakovanih rezultatih, možnih zapletih in okrevanju v pomoč pri izbiri.