Mozoljev ne stiskajte in praskajte

Akne so res najpogostejše v puberteti, ampak še zdaleč niso zgolj težava pubertetnikov. Pojavljajo se tudi kasneje. V starosti 25 let jih ima približno 12 odstotkov žensk in pet odstotkov moških. Tudi akne v odrasli dobi so povezane s hormonskim stanjem, ki je običajno povsem normalno. Značilno so prizadeti dlačni mešički vzdolž spodnje čeljusti, na bradi ter pod njo. Eden od poglavitnih dejavnikov, ki pripomorejo k nastanku aken, je pretirano poroženevanje izvodil dlačnih mešičkov, ki se posledično zamašijo, tako da loj iz njih ne more več iztekati na površino kože. Ko se pridruži še vnetje, nastanejo rdeče gnojne bunčice, ki jim laično rečemo mozolji.

Aken ni enostavno zdraviti, ker nastanejo zaradi sočasnega delovanja več različnih dejavnikov. Potrebnih je več ukrepov, če jih želimo umiriti. Verjetno boste vi potrebovali eno od zdravil, ki ga na recept predpiše dermatolog ali izbrani zdravnik. Ponavadi začnemo z lokalnim zdravljenjem. Zdravilo izbora je retinoid v obliki kreme ali gela, ki ga uporabite enkrat na dan, zvečer. Deluje tako, da blago lušči površino kože in odpira zamašene dlačne mešičke ter omogoča, da njihova vsebina neovirano steče na površino kože. Ima tudi protivnetni učinek. Uspeh zdravljenja lahko pričakujemo šele po dveh do treh mesecih, nato pa je treba nadaljevati. Pri močneje izraženih aknah se že takoj odločimo za sistemsko zdravljenje, ki traja vsaj nekaj mesecev.

Kot dopolnilni ukrep pri nadzorovanju aken je nepogrešljiva pravilna nega: zjutraj in zvečer si obraz umijte s čistilnim gelom, za nego pa uporabljajte le nekomedogeno kozmetiko, to je tako, ki ne maši dlačnih mešičkov (por). Enako velja za puder, ki ga morate zvečer temeljito odstraniti. Za to lahko uporabite micelarno vodo. V lekarni imajo dobro ponudbo ustreznih negovalnih izdelkov.

Zelo pomembno je, da mozoljev ne stiskate in praskate, ker to početje podaljša zdravljenje in lahko pusti brazgotine. Dokazano je, da tudi določena vrsta hrane neugodno vpliva na nastanek aken. To je hrana z visokim glikemičnim indeksom in mlečni izdelki. Splača se jo omejiti, poleg tega pa skrbite za zdrav življenjski slog in primerno telesno težo.