Dlje ko okužba traja, teže jo je pozdraviti

Zelo verjetno je, da imate glivično okužbo nohta, ker ta obsega več kot polovico vseh možnih bolezni, ki prizadenejo nohte. Ponavadi se začne ravno na palcu enega od stopal. Prav možno je, da ste se z glivicami okužili v zdravilišču – javni prostori, v katerih ljudje hodimo bosi, so pogost vir okužbe.

Glivična okužba nohtov je žal ena najtrdovratnejših in zelo težka za zdravljenje. Glivice se hranijo z roževino, ki je je v nohtu v izobilju. Poleg tega v noht in pod njega zelo težko dostavimo zdravilne učinkovine, s katerimi bi glivice uničili.

Najbolj zanesljivo je sistemsko zdravljenje s protiglivičnimi tabletami ali kapsulami, ki traja vsaj tri mesece. Tako dosežemo, da se zdravilo naloži v noht in tam vztraja še mesece po končanem zdravljenju. To omogoči nohtu, da zraste zdrav. Rast nohtov je zelo počasna, milimeter do dva na mesec pri mladih ljudeh, pri starejših je še počasnejša, kar pomeni, da nikakor ne moremo pričakovati hitrih rezultatov. Sistemska zdravila lahko povzročajo neželene učinke in niso primerna za vsakogar. Vaš zdravnik ali dermatolog bo lahko presodil, ali ste primerna kandidatka za tako vrsto zdravljenja.

Druga možnost, ki je varna in primerna za blažje oblike prizadetosti nohta, je lokalno zdravljenje s protiglivičnim lakom za nohte. Zanjo se odločimo, kadar je spremenjene manj kot dve tretjini nohtne površine in je nohtna lunica še zdrava. V Sloveniji je na voljo lak, ki vsebuje zdravilo ciklopiroks. Nanašati ga je treba vsak večer zelo dolgo, vse dokler zdrav noht ne preraste bolnega, ponavadi od pol do enega leta. Hkrati je koristno, da z brušenjem odstranimo čim več obolelega nohta, ker s tem dosežemo boljše prodiranje zdravila vanj in pod njega.

Poplava izdelkov, ki so namenjeni zdravljenju nohtov, nas pogosto bega in nam otežuje izbiro. Žal jih je večina slabše učinkovitih, saj vsebujejo le blago protiglivično delujoče snovi: blage kisline, pirokton-olamin in eterična olja. Protiglivične kreme, geli in pršila, ki so odlični za zdravljenje glivično okužene kože, pri nohtih ne delujejo, ker vanje ne prehajajo, zato so povsem neprimerni.

Pogovorite se z izbranim zdravnikom ali dermatologom. Izbrala bosta najboljši način zdravljenja za vas. In ne odlašajte. Dlje ko okužba traja, teže jo je pozdraviti.