Počakajte, da dojenček zraste

Razvoj liposukcije omogoča, da z njo rešujemo vedno več stanj, ki so ljudem moteča. Pred leti je veljalo, da je varno odstraniti do dva litra maščobe, danes s posebnimi tehnikami odstranimo tudi bistveno več maščobe v eni operaciji. Še vedno pa gre za operacijo, ki zahteva okrevanje. Glede na to, da ste mlada mamica in dojenček v prvem letu najbolj potrebuje vas, bi bilo smiselno ne samo počakati do konca dojenja – zaradi dojenja ne bi smeli dobiti določenih zdravil, ki so pri takšnem posegu nujna –, ampak toliko časa, da bi bil dojenček že nekoliko večji. V praksi se veliko žensk odloči za takšne korektivne posege ob koncu porodniške, to je leto po porodu, tik preden se vrnejo na delo, saj s tem izkoristijo prosti čas brez službe. Sicer bi bilo po mojem mnenju najbolje tako zaradi vašega telesa kot otroka s posegom počakati do dveh let po porodu.

Glede konkretne težave nabiranja maščobe zadaj in ob straneh na bokih je liposukcija edina prava rešitev. Težava tega predela je, da je maščevje zadaj zelo čvrsto in prepredeno z vezivnim tkivom in ga je z liposukcijo težko odstraniti v zadostnih količinah. Tukaj je za dober rezultat nujna posebna tehnika ločevanja maščobe od fibroznih tračkov tako, da ne poškodujemo žil in živcev. Vaser tehnika liposukcije se najbolje obnese. Pri ženskah, ki imajo manjšo projekcijo zadnjice, je danes moderno, da odstranjene maščobe ne zavržemo, ampak jo vbrizgamo v zadnjico in s tem dodatno oblikujemo všečnejšo postavo.

Takšen poseg je še vedno najelegantneje tako za kirurga kot pacienta opraviti v splošni anesteziji. Isti dan ste nazaj v domačem okolju. Vseeno bi svetoval, da za dojenčka prve tri do štiri dni skrbi kdo drug. Vaše telo potrebuje čas za celjenje in okrevanje. Do polne aktivnosti, ki vključuje šport in savnanje, mora miniti od štiri do šest tednov.