Kako se telesna nadloga kaže v psihičnem počutju ženske?

Pri ženski so spolni organi in mehur s sečnico anatomsko zelo povezani. Nožnica in izvodilo sečnice sta skupaj skrita v male sramne ustnice. Za žensko so ti organi nadvse intimni deli telesa. Kultura in higiena določata, da imajo intimni organi poleg osnovne funkcije še pridih privlačnosti in so povezani s sproščajočo spolnostjo. Zaradi uhajanja urina in blata je ženska lahko precej frustrirana. O zdravih, mladih in lepih intimnih delih je na voljo veliko slik in besedil – tako v revijah za ženske kot za moške. Ženska je natančno obveščena, kako naj bi bili intimni deli videti privlačno. Nesorazmerno malo pa izvemo, kakšno je žensko spolovilo po porodih, poškodbah, boleznih in postarano. Ženske so s svojimi težavami predvsem osamljene.Kako to, da se jih kljub stiskam nemalo kar sprijazni s stanjem in ne poiščejo pomoči?

Ženske, ki imajo težave z zadrževanjem urina, prehodijo dolgo pot v iskanju rešitve. Nimajo veliko primernih sogovornikov za pogovor o težavah z intimnimi deli telesa. Mnoge potrebujejo precej časa za pogovor z osebnim zdravnikom. Ta praviloma sprva priporoča samozdravljenje – denimo Keglove vaje, zmanjšanje telesne teže, opustitev kajenja – kar jih utrdi v prepričanju, da so same krive za nastanek bolezni.

S samozdravljenjem jim največkrat ne uspe rešiti uhajanja urina, kajne?

Z vsesplošnim pisanjem in lajnanjem o Keglovih vajah lahko naredimo več škode kot koristi. Najprej z dejstvom, da si pri bolezni lahko pomagamo same, saj smo jo z neaktivnostjo prislužile. Trditev je napačna z več vidikov. Keglove vaje nimajo pomena pri reševanju uhajanja pri preveč aktivnem sečnem mehurju ali urgentni inkontinenci. Žal pa tudi za stresno inkontinenco večinoma niso popolna rešitev. Pri stresni inkontinenci, kašlju, kihanju ali skakanju se mišice, ki pomagajo zadržati povečan pritisk v mehurju, refleksno skrčijo. Mlade ženske pred porodi ne trpijo zaradi stresne urinske inkontinence, tudi če za Keglove vaje še slišale niso. Pri mladih, zdravih ženskah, pa naj bodo atletinje ali zasedene učenke, refleks povečanega pritiska nad sečnico deluje brez zavestnega truda, samodejno. Pri bolezni, urinski inkontinenci, vezivna, oporna tkiva ne zmorejo več slediti refleksu mišic in ne omogočijo zadostnega pritiska za zaporo sečnice ob povečanem pritisku v trebuhu. 


Ženske, ki imajo težave z zadrževanjem urina, prehodijo dolgo pot v iskanju rešitve. Nimajo veliko primernih sogovornikov za pogovor o težavah z intimnimi deli telesa. Mnoge potrebujejo precej časa za pogovor z osebnim zdravnikom.


Glavni dejavniki za oslabljena vezivna tkiva so genski, torej zapečateni. Let in staranja se ne da izbrisati. Rodimo otroke in obporodne poškodbe še povečujejo tveganje za nastanek inkontinence. S samozdravljenjem ženski največkrat ne uspe rešiti uhajanja urina. Keglove vaje, svetovane malomarno, brez postavljene diagnoze in resnega pretehtanja koristi, naredijo v splošnem malo koristi. Če ženska misli, da je za uhajanje urina kriva sama, ker ni delala Keglovih vaj ali jih je delala nepravilno, bo o svoji težavi molčala. Molk škodi komunikaciji z zdravnikom. Uspehi površnega zdravljenja brez sporazumevanja so zato majhni.Kateri so še dejavniki tveganja?

Za urgentno inkontinenco ali prekomerno aktivnost sečnega mehurja (PASM) imajo vsi enake možnosti, moški, ženske, mladi ali stari. Glavni dejavnik tveganja za nastanek PASM je genski. Urgentno inkontinenco izkusi občasno skoraj vsak človek. Kdo še ni izkusil tiščanja na vodo, ko ima tremo, ko uide kapljica zaradi strahu ali neustavljivega smeha?! Mehur se lahko s povečanim pritiskom odzove na motorične in čustvene spodbude. Pri večini je stanje prehodno, bolezen pa pomeni močen, ponavljajoč se, moteč, nenadzorovan odziv mehurja na vsakovrstne dražljaje. Stresno urinsko inkontinenco imajo najpogosteje ženske po porodih, v srednjem življenjskem obdobju ali moški po operacijah prostate.

Če je pojav prehoden, se uhajanje urina sčasoma lahko popravi?

Veliko vrst inkontinence se pozdravi samo. Urgentna inkontinenca ima lahko obdobja brez težav. Nočno uhajanje urina pri otrocih se spontano popravi do pubertete. Stresna urinska inkontinenca je v krajšem obdobju po porodu običajna in se prav tako lahko popravi sama od sebe, ko se tkiva regenerirajo. Tudi inkontinenca zaradi vnetja sečil se popravi, ko vnetje mehurja mine.Katero zdravljenje pride v poštev pri stresni ali mešani urinski inkontinenci in katere so metode pri urgentni inkontinenci?

Pri stresni inkontinenci ni dovolj pritiska, ki bi zaprl sečnico, da voda ne bi izhajala iz mehurja. Pri urgentni inkontinenci pa je povečan pritisk v mehurju. Pomembno je, da je pritisk v sečnici večji od pritiska v mehurju, ko moramo zadržati urin. Razmerje je najpomembnejše. Včasih moramo sprostiti mehur, drugič pa popraviti oporo sečnici.

Med možnostmi zdravljenja so operativne in laserske metode. Te so invazivne, kajne?

Inkontinenca ni življenje ogrožajoča bolezen. Uhajanje urina slabša kakovost življenja, ga pa neposredno ne ogroža. Odločitev za zdravljenje z invazivnimi metodami (kirurško) zato nivedno ustrezno. Operacija ima možnosti zapletov, od krvavitve, okužb do izgube funkcije organov. Če nas zdravljenje lahko ogrozi bolj kot bolezen sama, je bolje ne zdraviti kot škoditi. Laserskega zdravljenja s sistemi erbium ne uvrščamo med invazivne metode. Laser erbium ne povzroča ne krvavitev ne okužbe (toplota tkivo razkužuje) in ne izgube funkcije organa. Rezultati zdravljenja so dokazano povsem primerljivi z operacijo.