PRESENEČENI BOSTE

Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma

Tako nekako gre kitajski pregovor: Ko kdo deli z vami kaj koristnega, delite tudi vi z drugimi. Vas zanima, kako drugače lahko še uporabite živila?
Fotografija: S kavo lahko učinkovito preženemo smrad iz hladilnika ali z njo nahranimo lončnice. FOTO: Pixel-Shot/Shutterstock
Odpri galerijo
S kavo lahko učinkovito preženemo smrad iz hladilnika ali z njo nahranimo lončnice. FOTO: Pixel-Shot/Shutterstock

Resnica o maslu

• Po čiščenju rib ostane na rokah neprijeten vonj tudi več ur. Najhitreje ga preženemo s koščkom masla, s katerim jih namažemo.

• Proti plesni na siru premažemo vrhnjo površino s tankim slojem masla.

• Da bodo vodni madeži na lesenem pohištvu manj vidni, nanje damo malo masla, počakamo nekaj ur, da les vpije maščobo, in rezultat bo očiten.

• Proti lomljivim nohtom bo morda učinkovit babičin recept. Čez noč jih obložimo z maslom in zavijemo v prozorno folijo. Če bomo postopek ponavljali, se bodo nohti poživili in lesk okrepil.

• Neugoden pripetljaj, ki se najpogosteje zgodi malčkom, je, da se jim žvečilni gumi zaplete v lase. Najlaže ga odstranimo, če pramen namažemo z maslom in žvečilni gumi bo en dva tri zdrsnil dol.

PREBERITE ŠE --> Manikerka Špele Močnik razkrila trik za dolge nohte

Kava

• Če se želimo znebiti neprijetnih vonjav iz hladilnika, vanj postavimo skodelico kavnih zrn. Po nekaj dneh bodo izpuhtele.

• Mravlje ne marajo kave. Če usedlino zlijemo tja, kjer domujejo na vrtu, jih bomo pregnali. Tudi na predele, kjer v stanovanju opazimo drobne žuželke, potresemo nekaj zrn kave.

• Kavna usedlina je najpogostejši krivec za zamašene odtoke v gospodinjstvu. Ne zlivajmo je torej vanje, raje jo uporabimo za gnojilo, saj je polna hranilnih snovi. Preden se lotimo sajenja, prst zmešamo s kavno usedlino. Rastline bodo bolje uspevale, saj sestavine v kavi uravnavajo kislost tal.

• Oblačila bodo dlje zadržala svežino, če v omaro postavimo nekaj zrn pražene kave.

PREBERITE ŠE --> Vse to so zdravilni učinki ananasa in trik, kako si z njim pomladimo kožo

Limona

• Kuhinjske krpe in belo perilo so ponavadi rumeni in precej umazani. Zložimo jih v lonec z vodo in vanjo damo neolupljeno, vendar prerezano limono. Kuhajmo 20 minut. Ko se malce ohladi, ga denemo v pralni stroj (brez limone) in operemo na programu za belo perilo. Verjemite, postopek je preizkušen, ko bomo obešali sijoče belo perilo, kar ne bomo mogli verjeti, da je naše. Pa še dišalo bo po citrusih.

Soda bikarbona

• Soda bikarbona je učinkovito naravno in do okolja prijazno čistilno sredstvo. Uporabna je za čiščenje zamašenih odtokov. Vanje zlijemo polovico skodelice sode bikarbone in splaknemo z vrelo vodo. Odtoki bodo čisti in pretočni, če bomo to naredili najmanj enkrat mesečno.

PREBERITE ŠE --> 9 razlogov, zakaj ne morete shujšati, na katere zagotovo niste pomislili

Kis

• Marsikdo se umazanije v kopalnici loteva z vodno raztopino dveh žlic sode bikarbone in pol litra vode, vendar proti vodnemu kamnu bolje deluje citronska kislina ali kis (vinski, jabolčni, še najbolje pa alkoholni). Za čiščenje straniščnih školjk in keramičnih ploščic ga popršimo na vodni kamen, pustimo delovati nekaj minut in obrišemo z gobico.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte