1 Najpogostejši vzrok TMS 

Sindrom tenzijskega miozitisa ali tenzijsko mišični sindrom (TMS) je najpogostejši vzrok običajnih bolečin v vratu, ramenih, hrbtu, zadnjici in udih. Povezan je tudi z diagnozami, kot so hernija diska, ukleščeni živec, skolioza, osteoartroza kolka, fibromialgija ipd. 


2 Trajen vpliv na mišice 

TMS trajno vpliva na mišice zadnje strani vratu vzdolž celotnega hrbta in zadnjice, znane pod imenom posturalne mišice. Te omogočajo pokončno držo glave in trupa ter pomagajo pri učinkovitem delovanju rok. Prav zato lahko med drugim nastane sindrom karpalnega kanala oziroma utesnitev živca v zapestju. 


3 Od napetosti do kronične bolečine 

Konvencionalna medicina pogosto ne zna postaviti pravilne diagnoze, zlasti kar zadeva mišično-kostna obolenja. Zaradi teh trpi vse več ljudi, ki so posledično odsotni z dela, kar seveda prinese tudi veliko stroškov. Številni pacienti težko razumejo, da lahko bolečino, ki prerase v kronično, povzroča že napetost. 


4 Sprožiteljici tesnoba in jeza 

Težave s hrbtom lahko nastanejo zaradi pomanjkanja kisika, nenehnega boja s stresom in drugih psiholoških dejavnikov. Krče v mišicah običajno sprožata tesnoba in potlačena jeza. TMS preusmerja pozornost s čustvenega na telesno, ko potlači predvsem neprijetna čustva. 


5 Obdobje odgovornosti 

Statistika kaže, da so vzroki večine bolečin v hrbtu, ki se najpogosteje pojavijo med tridesetim in šestdesetim letom v tako imenovanem obdobju odgovornosti, prav občutki. Ti zadevajo kariero in osebne oziroma družinske odnose. Zanimivo je, da so k TMS posebno nagnjeni samomotivirani in uspešni ljudje. 


6 Zdravilni miselni vzorci  

Dr. Sarno predlaga nekaj ključnih zdravilnih miselnih vzorcev, kot so: »TMS je trik, ki ga izvaja vaš um. Nikar mu ne nasedite. TMS je predstava, ustvarjena, da bi vas zmedla, da ne bi opazili čustev. Simptomi so maska, ki skriva tisto, kar se dogaja v psihi. Razjezite se na svoj um. Pogovarjajte se z njim. Kričite nanj. Pošljite ga nekam.«