Karitejevo maslo ni samo za nego kože, je tudi zelo zdravo za uživanje

Karitejevo maslo se pridobiva iz oreškov drevesa karite (Vitellaria paradoxa), ki je avtohtona rastlina Zahodne Afrike. Drevo karite je izredno posebno, saj ni gojeno, ampak raste v savanah in samo v divjini. Zraste do 20 metrov v višino in doseže starost tudi 300 let, vendar prve plodove obrodi šele po 15 letih, odkar je vzklilo.
Največja dragocenost tega drevesa se skriva v semenih njegovih plodov, ta v notranjosti namreč vsebujejo jedrca, bogata z vitamini, antioksidanti in maščobami, ki so izredno zdravilna tako za človeško kožo kot tudi organizem. Vse te hranilne snovi so ujete v karitejevem maslu, ki ga pridobivajo iz jedrc, in je na sobni temperaturi trdno, ob stiku s kožo pa se stopi, podobno kot kokosova maščoba.
A ni vsako karitejevo maslo primerno za uživanje. Pravzaprav večina karitejevega masla na tržišču ni namenjena kulinarični uporabi.
PREBERITE ŠE -> Erika Brajnik: Zaradi uživanja kruha ima vsak drugi Slovenec glivice
Katero karitejevo maslo izbrati?
Poznamo namreč več vrst, od surovega in nerafiniranega, do rafiniranega in ultra rafiniranega. Surovo in nerafinirano sta primerna za uživanje, saj nista predelana in vsebujeta veliko dragocenih hranilnih snovi, medtem ko rafiniranega in ultra refiniranega karitejevega masla ne smemo uživati. Slednja namreč vsebujeta dodane kemikalije (konzervanse in dišave), ki podaljšajo obstojnost masla ter mu izboljšajo vonj in teksturo, da je bolj privlačno za uporabo v kozmetiki, poleg tega pa je tudi tolikokrat filtrirano, da ne vsebuje več veliko primarnih bioaktivnih snovi.
Surovo in nerafinirano karitejevo maslo morata imeti posebno oznako, da nista predelana, prepoznate ju po rumenkasti barvi in oreškastem vonju, medtem ko je rafinirano in ultra rafinirano karitejevo maslo bele barve in diši pudrasto, po kozmetiki. Za nego kože in las je kot takšno sicer bolj prijetno, vendar pa je veliko manj vlažilno in zdravilno kot surovo.

Hranilna vrednost karitejevega masla
Karitejevo maslo je bogato z vitaminoma E in A, ki sta oba močna antioksidanta. Če ju uživamo, krepita imunski sistem, kri in zdravje možganov, oči ter drugih organov in pomagata preprečevati nastanek kroničnih bolezni, če ju nanašamo na kožo topično, pa jo negujeta, izboljšujeta njen ten in teksturo, ohranjata kožno bariero, preprečujeta nastanek aken, pomagata pri celjenju in ščitita pred sončnimi opeklinami ter kar je najpomembnejše – zavirata staranje kože.
Poleg tega karitejevo maslo vsebuje tudi vitamin K in cink, njegova glavna sestavina pa so maščobe, izmed katerih je veliko večkrat nenasičenih esencialnih maščobnih kislin – omega-3 in omega-6. Te maščobe imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti in igrajo zelo pomembno vlogo v človeškem organizmu.
Številne znanstvene študije so ugotovile, da omega-3 zmanjšujejo vnetja, normalizirajo srčni utrip, izboljšujejo učinkovitost srca in funkcijo žil ter preprečujejo tvorbo krvnih strdkov, poleg tega pa znižujejo tudi krvni tlak in uravnavajo holesterol v krvi, slednje velja tudi za omega-6, ki zmanjšujejo količino slabega in povečujejo količino dobrega holesterola.
Karitejevo maslo bi lahko postalo pomembna sestavina v rastlinskih namazih, kot je margarina vsebuje margarina. Poleg tega, da vsebuje zdrave maščobne kisline, bi z uporabo karitejevega masla lahko znižali stroške proizvodnje margarine, saj zaradi njegovih agregatnih lastnosti (pri sobni temperaturi je trdo), ni bi bil več potreben proces hidrogenacije, ki je sicer nujen za »strjevanje« rastlinskih olj.
PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki aloe vere in kaj se zgodi, če vsak dan pijemo njen sok
Kako uživamo karitejevo maslo?
Surovo ali nerafinirano karitejevo maslo ima prijeten vonj in okus po oreških, ki spominja na mandlje ali orehe. Je tudi nekoliko sladkasto, saj so v njem naravno prisotni sladkorji. V Zahodni Afriki velja za superživilo in je sestavina mnogih tradicionalnih jedi, od juh in enolončnic do kaš. Kot osnovo ga uporabljajo kot olje za kuhanje in peko, v njem celo cvrejo banane in druge škrobnate jedi. Pogosto ga uživajo tudi samostojno, in sicer kot namaz na kruhu, ki mu ponekod dodajajo tudi med, da je bolj sladek.
Karitejevo maslo je tudi nepogrešljivo v slaščičarstvu in to ne samo v Zahodni Afriki, kjer je sicer sestavina tradicionalnih slaščic in bonbonov. V čokoladni industriji velja to maslo za profesionalno skrivnost, saj je s svojimi oreškastimi notami odličen nadomestek in izboljševalec okusa kakavovega masla. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje karitejevega masla se porabi za izdelavo okusnih čokolad.

Kaj pa nega kože?
Če vas karitejevo maslo na krožniku ne prepriča, pa ga le vključite v svojo lepotno rutino. Ima namreč naravne protivnetne lastnosti, ki so primerne za vse tipe kože, celo tiste, ki jih muči ekcem in luskavica. Ker ne maši por, koristi tudi mastni koži. Čeprav vsebuje veliko maščob, se v kožo vpije hitreje kot druga olja in v njej zadržuje vlago, tako da je odlična pomoč za izredno suho kožo (tudi za razpokane ustnice). Uporabljamo ga lahko tako na obrazu, kot za nego las.
Omenili smo že, da vitamina A in E v njem delujeta antioksidativno in zavirata staranje, to pa zato, ker spodbujata nastanek kolagena v koži (podobno kot retinol, ki je ena izmed oblik vitamina A). Poleg tega karitejevo maslo izboljšuje tudi elastičnost kože, kar preprečuje nastanek strij, pomaga celiti rane, blaži sončne in navadne opekline, lajša srbečico in pike insektov ter pomirja vnetja sklepov (artritis) in mišic.
Še ena presenetljiva lastnost karitejevega masla je, da blagodejno vpliva na sinuse in zamašeni nos. Študija iz leta 1979 je namreč pokazala, da kot sestavina kapljic za nos zmanjša vnetje v nosnih prehodih. Prav tako lahko pomaga zmanjšati poškodbe sluznice, ki pogosto vodijo do zamašenosti nosu. Ti učinki bi lahko bili koristni pri spopadanju z alergijami, sinusitisom ali prehladom.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.