Kokos uspeva v tropskem podnebju, saj mu godi toplo vreme in veliko neposredne sončne svetlobe. Na svojih potovanjih po svetu so se z njim seznanili tudi španski in portugalski osvajalci in plod poimenovali z besedo, ki jo uporabljamo še danes. V španščini naj bi coco pomenilo opičji obraz, saj jih je rjav dlakavi oreh s tremi luknjami spominjal na njen smejoči se izraz. Iz hranljivega sadeža pridobivajo najbolj priljubljeno olje, mleko, vodo in moko, celotna rastlina pa je nadvse uporabna tudi v širši industrijski rabi. 


Moka

Tudi moka je narejena iz posušenega kokosovega mesa in zmleta tako fino, da po konsistenci spominja na pšenično. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, veliko vlaknin, največ izmed vseh mok, beljakovin in prav nič glutena. Prav zato je odličen nadomestek za vse bolnike s celiakijo. Uporabljamo jo lahko za peko in kuho, vendar pa se zaradi večje čvrstosti med uporabo na vsako skodelico moke priporoča vezivo v obliki enega jajca ali jajčnega nadomestila. 


Ali ste vedeli?
Na Tajskem in v Maleziji obira kokosove plodove za to posebej izurjena vrsta opic svinjski makaki. Na teh predelih še danes delujejo posebne šole, v katerih jih trenirajo, vsako leto pa priredijo tudi tekmovanja za najhitrejšo obiralko.


Voda

Vodo pridobijo iz mladega plodu. Pomaga razstrupljati in razkisati telo, še posebno dobrodošla pa je pri večjih telesnih naporih in športnih aktivnostih, saj velja za naravni izotonik. Bogata je z vitamini in minerali in utrujeno ter neprespano telo nahrani z elektroliti. Ali ste vedeli?
Med ljubitelji kokosa kroži zabaven mit, da zaradi padajočih orehov umre na leto več ljudi kot v napadih morskih psov.


Mleko

Poznamo več vrst kokosovega mleka, kremasto in tisto bolj tekoče. Oboje pridobivajo iz naribanega kokosovega mesa (bele sredice), ki ga namočijo v vroči vodi. Tekočino nato precedijo skozi muslin in večkrat ko je precejeno, bolj redko in lahko je. Kokosovo mleko, ki ga pri nas kupimo v konzervah, lahko uporabljate surovo ali pa z njim popestrite kuhane jedi. Z njim nadomestite mleko v sadno-mlečnih napitkih, najbolj pa se seveda poda v azijsko kuho, kremaste karije in pekoče tajske juhe. Z malo truda ga lahko naredite tudi sami doma: v vročo vodo nasujte nesladkane kokosove kosmiče, jih zmeljite v mehko zmes ter vse skupaj precedite skozi muslin. Shranite v hladilniku in porabite najkasneje v štirih dneh.  


Ali ste vedeli?
Kokosov sladkor je še eden izmed obilice kokosovih izdelkov, ki ga opevajo ljubitelji zdravega življenja. A pozor, čeprav ima nizek glikemični indeks in naj bi bil primeren za diabetike, je navsezadnje le sladilo. Podobno kot med je resda nekoliko bolj zdrav kot namizni beli sladkor, vendar z njim nikar ne pretiravajte.


Olje

Pridobivajo ga s stiskanjem posušene bele sredice kokosovega oreha. Kokosova maščoba in olje sta ena in ista stvar, prva je bele barve in bo ostala v trdni obliki pod 24 stopinj Celzija, a se spremenila v brezbarvno olje, ko jo segrejete nad to temperaturo. V trgovinah boste našli cenejšo mast v zavojčku, a raje posezite po hladno stiskanem ekstradeviškem olju v kozarcih ali stekleničkah, saj je bolj koristno in zdravo. Kokosovo olje se za antiseptični učinek lahko zahvali visoki vsebnosti lavrinske kisline. Tako izboljšuje delovanje imunskega sistema in deluje proti virusom, kot sta herpes in gripa, ter uničuje glivice, zato je odlično za zdravljenje kandide. Čeprav je bogato z maščobami, je odlično v boju s kilogrami. Maščobne kisline v kokosu naj bi namreč zmanjševale apetit. V nasprotju z drugo mastno hrano vsebuje srednjeverižne nasičene maščobne kisline, ki jih presnova takoj pošlje v jetra, kjer so vir takojšnje energije in se zato ne nalagajo v maščobnih celicah telesa. Prav tako nasičena maščoba kokosa pomaga zviševati raven dobrega holesterola v organizmu in zniževati raven slabega, kar bistveno vpliva na verjetnost srčno-žilnih bolezni. Odlično je tudi za bolnike z diabetesom, saj pomaga nadzorovati krvni sladkor in izločanje inzulina. Kokosovo maščobo v najrazličnejših oblikah uporabljajo tudi v kozmetiki, v najbolj neokrnjeni obliki pa jo lahko uporabimo za domače lepotne trike. Z oljem nahranite lase, kožo, razpokane ustnice, nežno odstranite ličila okoli oči, ga uporabite namesto brivske pene, ali kot piling v kombinaciji z morsko soljo.  STROKOVNO MNENJE:  Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.
»Kokos je enako zdrav kot vsaka zdrava hrana pri nas. Ni pa čudežno živilo. Je energijsko bogato, v 100 g je 354 kcal. Ima več kot polovico vode, precej maščob, nekaj beljakovin, sladkorjev, vlaknin, mineralov in vitaminov. Med maščobami je 90 odstotkov nasičenih, zlasti lavrinske, kaprilne in kaprinske kisline. Kakovost kokosovih živil je odvisna od razmer predelave kokosovih orehov. Žal v tropskih krajih pogosto poteka predelava v sladkor, moko in olje v slabih higienskih razmerah. Dobra je predelava v razvitih državah. Lokalnih nadomestkov zanje pri nas ni, toda enake maščobne kisline, sicer živalskega izvora, dobimo v kozjem mleku in siru. Olja ne gre primerjati z olivnim, saj ima prvo boljšo kombinacijo maščobnih kislin za kandido, drugo pa za srce. Kokosove izdelke nujno kombinirajmo!«