Ženske jemljemo petdeseta različno, mar ne?

Zelo smo si različne in v menopavzo pridemo med 45. in 55. letom tudi z različno ravnjo hormonske aktivnosti. Ko jih imaš 50, si na vrhu hriba in samo od tebe je odvisno, kako hitro bo šla pot navzdol. Stvari, ki se v našem življenju ne dajo spremeniti, nas ne bi smele več obremenjevati, svojo zrelost moramo znati tudi ceniti. Večina nas je še zaposlenih, nekatere smo odgovorne tudi za tiste, ki delajo pri nas, imamo še načrte in cilje. In prav vsaka lahko pri sebi najde, kaj dobrega je do 50. naredila. Neprecenljive smo že zaradi rojstva otrok, ki so nam ali nam še bodo podarili vnuke. Tudi sama bom v nekaj tednih dobila prvega vnučka v Amsterdamu. 

Hormonska nadomestna terapija z obliži ali razpršilom je primernejša kot tabletke, saj je je možno odmeriti toliko, da zmanjša menopavzne znake. Transdermalna hormonska terapija ne poveča tveganja za strdke, hormonsko zdravljenje pa učinkovito preprečuje zlome vretenc in kolka zaradi osteoporoze. 

Kakšna prelomnica so bila petdeseta za vas?

Prehod v menopavzo me je zelo skrbel, saj sem v delo v ambulanti vpeta kot pred desetimi leti – po dvanajst ur, vse dni v tednu. Vsakodnevno sem prisluhnila pacientkam, kako hudo je, ker jih obliva vročina, so nenadoma v obraz rdeče in ponoči ne spijo, saj jih prebudi močno potenje. Presenetilo me je, da so iskreno povedale, da spolnih odnosov zaradi bolečin v nožnici ne morejo več imeti in so srečne, da jih partner razume. Kako? Mar ne temelji vsaka partnerska zveza dveh ljubečih ljudi na ljubezni, spoštovanju in spolnosti? Vsega tega si ne bi pustila vzeti. Mislila sem si, če bo meni tako hudo, si bom nemudoma predpisala hormonsko terapijo, saj si tako okrnjenega življenja nisem mogla predstavljati. Čakala sem, kdaj bo huje, a k sreči me je kot generacije predhodnih ženskih sorodnic večina menopavznih težav obšla. 

Foto: Milles Studio/Shutterstock

Sodeč po vaših besedah nismo družba, v kateri starost ni pomembna, čeprav imamo to velikokrat na jeziku.

Če bi to držalo, bi večina žensk, ki smo čez 50, bilo najbolj srečnih. A žal ni tako. Kar nekaj položajev v družbi in na delu nadomestijo mlajše kolegice in danes vem, da je prav tako. Znanje, izkušnje, praksa in ugled so v veliko poklicih pomembnejši od videza, a potrudimo se ostati urejene, ohranjajmo normalno težo – diete za nas niso primerne, lahko pa izberemo zdrave sestavine – in bodimo telesno aktivne. Sama sem zaradi izjemne vpetosti v delo pogosto premalo spala, tudi nisem našla časa za dnevni sprehod, še jogo s kolegicami zdravnicami sem opustila, ker sem po 12 urah dela bolj potrebovala nekaj časa z možem in topel večerni obrok. Sem pa doživela zlom vretenca in se šele takrat zavedala, kako pomembno je v naših letih zaužiti dovolj kalcija in dobiti vitamin D s soncem in dodatkom v prehrani. 


Omenili ste hormonsko nadomestno terapijo. Kdaj je smiselno začeti nadomeščati usihanje estrogena, ki je pomemben za preprečevanje osteoporoze, ugodno vpliva na srčno-žilni sistem, maščobe v krvi in tako naprej?

Čim prej okoli menopavze. Za lajšanje menopavznih težav so na izbiro tabletke, obliži, razprški, ki se nanašajo na kožo podlakti, vaginalne tabletke in obroček, ki se vstavi za tri mesece v nožnico in preprečuje tudi pogostejša vnetja mehurja zaradi urogenitalnih sprememb v menopavzi. Lokalno hormonsko zdravljenje z vaginalnim estrogenom vlaži vaginalno sluznico. Hormonska nadomestna terapija z obliži ali razpršilom je primernejša kot tabletke, saj je je možno odmeriti toliko, da zmanjša menopavzne znake. Transdermalna hormonska terapija ne poveča tveganja za strdke. Uvedemo jo čim prej, na rednih pregledih pri ginekologu in mamografijah v programu Dora. Hormonsko zdravljenje učinkovito preprečuje zlome vretenc in kolka zaradi osteoporoze. Preprečitvi srčno-žilnih obolenj ni namenjena, vendar ima zaščitni učinek pred aterosklerozo med 50. in 60. letom. Kasneje je ateroskleroza že v večjem obsegu in ima lahko škodljiv učinek.