Ena pomaranča na dan ima te učinke na telo (in zakaj si raje ne stiskajte soka)
Pomaranče so eden najbolj priljubljenih sadežev na svetu. Z veseljem jih uživajo tako otroci kot starejši. Enako velja za pomarančni sok, brez katerega si Američani ne znajo predstavljati dobrega zajtrka.
Spadajo v družino citrusov, ki naj bi že pred osmimi milijoni let uspevali pod Himalajo na ozemlju današnje Kitajske, Indije in Mjanmara. Strokovnjaki so dolgo mislili, da so pomarančne (Citrus sinensis) izvirna botanična vrsta, nedavno pa so ugotovili, da so najverjetneje nastale kot posledica križanja pomela in mandarine.
Danes poznamo več kot 400 sort pomaranč, ki se v grobem ločijo na sladke in grenke, bolj priljubljene so seveda sladke sorte (te boste našli na naših trgovskih policah), medtem ko so grenke cenjene zaradi svoje arome, ki pride prav predvsem pri kuhanju marmelad in likerjev.
Bogate z antioksidanti
Poleg dobrega okusa se sladke pomaranče tudi izredno zdrav sadež. Bogate so namreč z vitaminom C – ena večja pomaranča pokrije tudi več kot sto odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu – folatom (vitamin B9), kalijem, vlakninami in bioaktivnimi rastlinskimi snovmi, kot so flavonoidi in karotenoidi, ki delujejo antioksidativno.
Vitamin C je ključen za podporo imunskemu sistemu, saj spodbuja proizvodnjo in delovanje belih krvničk, ki so pomembne za boj proti okužbam. Poleg tega vitamin C deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami in staranjem, kar lahko zmanjša vnetja in tveganje za razvoj kroničnih bolezni.
Vitamin C je tudi ključen element za absorpcijo železa iz rastlinske hrane, kar je še posebej pomembno za preprečevanje anemije. Čeprav pomaranče ne vsebujejo veliko slednjega minerala, pa so zaradi visokega deleža vitamina C idealna spremljava živilom, kot so zelena zelenjava, semena, oreščki in stročnice, saj bo naše telo tako iz njih pridobilo več železa.
Človeški imunski sistem za učinkovito delovanje poleg vitamin C potrebuje tudi folat, ki je prisoten v pomarančah. Folat prav tako spodbuja delitev in rast celic, še posebej nujen pa je v prehrani nosečnic, saj vpliva na presnovo in razvoj ploda.
Kalij in vlaknine v pomarančah pomagajo nižati krvni tlak in uravnavati holesterol, ker vlaknine upočasnijo absorpcijo sadnega sladkorja, pa se pomaranče uvršča med sadeže z nizkim glikemičnim indeksom in jih lahko uživajo tudi diabetiki. Druga pesem je s pomarančnim sokom, a o tem več spodaj.
PREBERITE ŠE -> To se bo zgodilo, če boste vsak dan uživali grenivkin sok
V pomarančah so prisotni tudi antioksidanti iz skupine flavonoidov in karotenoidov. Med flavonoidi izstopata hesperidin in naringin, ki delujeta protivnetno in krepita obrambne odzive našega organizma na proste radikale, ščitita pa tudi krvožilni sistem. Raziskava, ki so jo izvedli Ameriški in Kanadski znanstveniki, je celo pokazala, da imajo tovrstni flavoni boljši potencial znižati holesterol v krvi kot zdravila, ki so jih zdravniki predpisovali doslej, s tem da flavoni nimajo neželenih stranskih učinkov.
Karotenoidi, ki pomarančam dajejo živo oranžno barvo, prav tako ščitijo naše celice pred poškodbami in staranjem, še posebej pa vplivajo na zdravje oči in zmanjšujejo tveganje za nastanek starostnih poškodb vida. Eden izmed pomembnih karotenoidov je tudi likopen, ki varuje našo kožo pred poškodbami sončnih žarkov. Pogosto ga omenjamo pri paradižniku, saj ga vsebuje veliko, a ker gre za rdeče rastlinsko barvilo, ga vsebujejo tudi rdeče pomaranče.
Raziskave so pokazale, da so pomaranče tudi dober sadež za alkaliziranje organizma. Čeprav vsebujejo sadne kisline, so podobno kot limone alkalno živilo, kar pomeni, da višajo pH v telesu. To je dobra novica za vse, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, ki lahko nastanejo, ko naš urin vsebuje preveč kislin. Uživanje pomaranč pomaga zniževati pH urina, študije pa so celo pokazale, da pitje pomarančnega soka bolj učinkovito zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov kot pitje limonade.
Previdno s pomarančnim sokom
Pa smo že pri pomarančnem soku. Čeprav kar nekaj znanstvenih študij hvali njegove pozitivne učinke (nekatere so celo pokazale, da redno pitje tega soka pomaga znižati holesterol), je treba poudariti, da je veliko bolj zdravo jesti cele sadeže kot uživati samo njihov sok. Pri sadežu gre za celostno živilo, ki vsebuje tudi vlaknine, kar pomeni, da nas bolj nasiti, podaljša pa se tudi sproščanje sadnega sladkorja v krvni obtok.
Že res, da sok ene pomaranče vsebuje enako količino sladkorja kot cel sadež, približno eno čajno žličko, vendar pa gre sadni sladkor iz soka po zaužitju skoraj nemudoma v našo kri, poleg tega pa soka naenkrat tudi popijemo več, vsaj en kozarec (200 ml), za katerega so potrebne štiri pomaranče. Si predstavljate, kako siti bi bili po štirih sadežih in kako po enem kozarcu soka?
Strokovnjaki tako priporočajo, da pomarančni sok uživamo zmerno, odrasli ne več, kot kozarec na dan, otroci pa ne več kot pol kozarca (100 ml), medtem ko za otroke pod prvim letom starosti sok sploh ni primerna pijača. Njegovo pitje se odsvetuje tudi ljudem z občutljivimi zobmi, saj vsebuje sadne kisline, ki lahko poškodujejo sklenino in povečajo tveganje za nastanek kariesa. Oboje lahko preprečite tako, da pomarančni sok pijete po slamici ali si po pitju usta izperete z vodo.
PREBERITE ŠE -> To so vsi zdravilni učinki limon, tudi takšni, ki jih gotovo niste poznali
Če se pomarančnemu soku res ne morete upreti, si ga iz sadežev stisnite sami in mu ne odstranite pulpe, saj se v njej skrivajo vlaknine, ki bodo poskrbele za daljši občutek sitosti in manjši poskok krvnega sladkorja. Sveže stisnejo vam ga tudi v nekaterih trgovinah, če nimate niti te možnosti, pa kupite vsaj takšnega, na katerem piše, da je narejen iz sto odstotkov pomaranč in ne iz koncentrata, ter da ne vsebuje dodanih sladkorjev.
Seveda pa bo najbolje, če otroke že od malega naučite, da je najbolj zdravo v žep ali torbo vtakniti pomarančo in si jo privoščiti, ko nas popadeta žeja ali lakota.
Kaj imajo skupnega pomaranče, neroli in petitgrain?
Če imate radi dišave in parfume, ste že zagotovo slišali za neroli in petitgrain. Oba pridobivajo iz grenkih pomaranč, neroli iz cvetov, petitgrain pa iz listov in zelenih vejic.