OSTEOPOROZA

Če so vam oblačila postala predolga, je to znak te hude bolezni

Skoraj vsaka tretja ženska in vsak osmi moški si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze.
Fotografija: osteoporoza FOTO: Pressmaster/shutterstock
Odpri galerijo
osteoporoza FOTO: Pressmaster/shutterstock

Ko je razgradnja kosti hitrejša od njene tvorbe, se začne kostna masa postopno zmanjševati in kost postane porozna, krhka in lomljiva. Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, nam je pojasnila, zakaj je ključno zgodnje odkrivanje pred morebitnim zapletom, in potrjuje, da je pri zdravljenju pomembna preventiva.

Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo je bilo predlani v Sloveniji 100.000 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo. To je 5,4 odstotka vseh prebivalcev v Sloveniji. Vendar jih kar približno 60 odstotkov nima diagnoze, torej tudi ne zdravljenja. Ali je res, da mnogi ljudje ne vedo, da imajo osteoporozo, dokler se kost ne zlomi? Takrat je bolezen že napredovala, mar ne?

Res je. Osteoporoza poteka tiho, ne boli in ne povzroča nobenih težav. Šele prvi zlom je opozorilo, da je nekaj narobe. Značilno za osteoporozne zlome je, da nastanejo že pri manjših obremenitvah ali padcih. Najpogostejši so zlomi zapestja, vretenc in kolka.

Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije FOTO: Jaka Koren
Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije FOTO: Jaka Koren

Kateri so dejavniki tveganja za njen razvoj?

Dejavnike tveganja razdelimo v dve skupini: na tiste, na katere ne moremo vplivati – starost, spol, dednost, predhodni zlomi, rasa, zgodnja menopavza, nekatere bolezni in dolgotrajno zdravljenje z nekaterimi zdravili –, in na tiste, na katere lahko vplivamo, denimo alkohol, kajenje, nizka telesna teža, nepravilna prehrana, premalo vitamina D, bolezni prehranjevanja, premalo gibanja in pogosti padci. Zdravila so eden od dejavnikov tveganja za razvoj osteoporoze. Glukokortikoidi, ki jih uporabljamo za zdravljenje astme, artritisa, vnetnih bolezni črevesja, bolezni jeter, ledvic in pljuč, so še posebej nevarni. Omeniti velja še hormone ščitnice v velikih odmerkih, novejša zdravila proti depresiji, nekatera zdravila za zdravljenje raka prostate, raka dojke, heparin, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in dolgotrajno zdravljenje z visokimi odmerki zdravil proti želodčni kislini. Osteoporoza pa lahko spremlja tudi nekatere bolezni, denimo nezadostno delovanje spolnih žlez pri ženskah in moških, bolezen ščitnice, ki izloča preveč hormona, vnetna obolenja črevesja, preveliko aktivnost nadledvičnih žlez, celiakijo, revmatoidni artritis, ledvične bolezni, presaditev organov, anoreksijo nervozo, jetrne bolezni, bolezni kostnega mozga. In takrat govorimo o sekundarni osteoporozi.

Za katere ženske je osteoporoza največje tveganje?

Ženske po menopavzi in tiste, ki so jim odstranili jajčnike ali so utrpele menopavzo pred 45. letom, morajo še posebej paziti na zdravje kosti. Hitra izguba kostnine se zgodi, ko se zmanjša zaščitni učinek estrogena. Bolj ogrožene so tudi lažje ženske, ki imajo tudi drobne kosti.

image_alt
Zdravilne učinkovine v marelah (dežnikaricah), ki vas bodo presenetile

Edini način, da jo pravočasno odkrijemo in zdravimo, je merjenje mineralne kostne gostote. Kdaj je dobro, da opravimo prvo merjenje?

Za pomoč pri oceni zdravja naših kosti lahko uporabimo internetno orodje Svetovne zdravstvene organizacije FRAX, ki izračuna tveganje za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih. Glede na oceno tveganja, starost in druge klinične dejavnike zdravnik paciente po potrebi dodatno napoti na meritev mineralne kostne gostote z dvojno rentgensko absorbciometrijo (DXA). Na spletni strani Zveze društev bolnikov z osteoporozo je med drugimi koristnimi podatki objavljen tudi enominutni test tveganja za osteoporozo in 19 odgovorov na vprašanja bo pokazalo, ali ima posameznik višje tveganje za osteoporozo in zlom pri vsakodnevnih dejavnostih. In še nasvet, če smo se zmanjšali za več kot štiri centimetre in so nam oblačila postala predolga, se posvetujmo s svojim zdravnikom.

PREBERITE ŠE --> Vse, kar morate nujno vedeti o vitaminu D (piše specialist Darko Siuka)

Katerim priporočilom naj bi sledili, da bi prve znake osteoporoze premaknili čim kasneje v starost?

Osteoporoza je ena tistih bolezni, ki se prikradejo potiho in udarijo nenadno. Posledice so lahko usodne. Glavni krivec zanjo pa smo tudi sami. Z več skrbi, ko so naše kosti še zdrave, bi prve znake bolezni zlahka premaknili v pozno starost ali jih celo preprečili. Zelo pomembno je, da prav tu lahko veliko naredimo sami s preprostimi ukrepi, kot so opustitev kajenja in alkohola, redna telesna vadba in pravilna prehrana z dovolj kalcija, beljakovin in vitamina D. Pri dejavnostih za preprečevanje osteoporoze naj velja pravilo Nikoli ni prezgodaj začeti in nikoli ni prepozno ukrepati.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte