Športne poškodbe, predvsem so prizadeta gibala, se najpogosteje zgodijo med izvajanjem športne aktivnosti.

Športne poškodbe lahko nastanejo v kontekstu treh dejavnikov. Prvič, vezane so na posameznika, denimo starost, konstitucija, anatomske posebnosti, spretnost, odzivnost, hitrost, motivacija, prenašanje bolečin in stresa, precenjevanje sposobnosti, koncentracija pri športu, talent, vztrajnost, motivacija, doslednost itd. Drugič, vezane so na izvajanje športa, ki je bodisi aktiven ali kontakten bodisi je športna rekreacija individualna. In tretjič: vezane so na priprave in trening, to so tehnika športa, obseg vadbe, način vadbe (aerobna, krepitveno koncentrično izvajanje vadbe ali ekscentrični režim, torej v odprti oziroma zaprti kinetični verigi), psihološka priprava, prehrana in življenjski stil itd.

Po intenzivnejši športni vadbi se pogosto pojavijo bolečine, ki same po sebi minejo, sicer obiščemo zdravnika, ker gre lahko za poškodbo vezi, ligamentov, hrustanca, ovojnice. 

Med najpogostejšimi športnimi poškodbami so nategnjene ali natrgane mišice ali tetive ter izvin sklepa. Sicer je za poškodbe sklepov več vzrokov, kajne?

Pri kontaktnih športih je lahko poškodba posledica udarca ali delovanja nasprotnika, pri individualnih športih je lahko posledica »samopoškodovanja«, včasih je posledica naravnih okoliščin (sneg, led, neraven teren itd). Lahko je tudi kombinacija že omenjenih okoliščin.

Sklepi, ki jih najpogosteje poškodujemo, so gleženj, koleno in zapestje. Posledica je bolečina.

Imamo bolečine v predelu sklepa, oteklino, občutek nestabilnosti, preskakovanje, zaskakovanje ali omejeno gibljivost oziroma različne kombinacije naštetega.

Kaj lahko poveste o težavah s sklepi pri rekreativnih športnikih v primerjavi z aktivnimi športniki?

Namen rekreativnega športa je ohranjanje zdravega duha v zdravem telesu, namen aktivnega pa je predvsem zmagovati in se s tem preživljati. Pri aktivnem športu so obremenitve telesa in psihične obremenitve neprimerljivo večje. Obseg akutnih in kroničnih poškodb pa je pri rekreativnem in aktivnem športniku odvisen od posameznika, vrste športa in treningov.

Ljudje imamo različne obsege gibljivosti, kar je povezano s konstitucijo. 

Kako vemo, da smo sklepe preveč obremenili med telesno vadbo?

Nastanejo bolečine, ki pa jih moramo ločiti od utrujenosti mišic, ki se pojavi po intenzivnejši vadbi, kot so mišice vajene – to je tako imenovani muskelfiber. Zadnje, torej boleče mišice, minejo čez kakšen dan, po počitku. Pogosteje in izraziteje se pojavljajo pri ekscentrični vadbi v zaprti kinetični verigi (denimo pri doskokih ali teku, tudi hoji, po klancu navzdol). Preobremenjeni sklepi pa lahko povzročajo dolgotrajnejšo bolečino.

Kakšen znak je bolečina v mirovanju?

Odvisno od tega, koliko časa traja, ali se s ponovno vzpostavljeno fizično aktivnostjo zmanjša oziroma zmanjšuje in kakšne so objektivne okoliščine – oteklina, omejena gibljivost, bolečina pri obremenitvi, občutek nestabilnosti, ali je koža toplejša itd. Po intenzivnejši športni vadbi se pogosto pojavijo bolečine, ki same po sebi minejo, sicer obiščemo zdravnika, ker gre lahko za poškodbo vezi, ligamentov, hrustanca, ovojnice.

Kaj pomaga k boljši gibljivosti v sklepu?

Ljudje imamo različne obsege gibljivosti, kar je povezano s konstitucijo. Določene bolezni obseg gibljivosti zmanjšujejo (obraba, vnetne in metabolične bolezni itd). Obseg gibljivosti je mogoče izboljšati z razteznimi vajami, če so problem prekratke mišice. Prekratke mišice so tudi bolj nagnjene k poškodbi (delnemu ali popolnemu pretrganju ali odtrganju od kosti, kjer se naraščajo).

K zdravniku gremo, če sumimo na zlom, pri veliki oteklini, nezmožnosti obremenitve noge, deformaciji ali če bolečine ne popustijo v nekaj dneh. 

Lahko svetujete, kako si lahko pomagamo sami pri športnih poškodbah? In kdaj moramo k zdravniku?

Pri poškodbi v ožjem smislu, denimo padcu ali zvinu, velja pravilo: počitek, imobilizacija, hlajenje in dvig poškodovane okončine. K zdravniku gremo, če sumimo na zlom, pri veliki oteklini, nezmožnosti obremenitve noge, deformaciji ali če bolečine ne popustijo v nekaj dneh.