V jesenskih mesecih se začne število akutnih okužb dihal pričakovano povečevati. So bile tople zunanje temperature manj primerne za širjenje povzročiteljev okužb dihal?

Zunanje temperature so trenutno res visoke za ta letni čas. K hitrejšemu širjenju okužb dihal pripomorejo nižje zunanje temperature, in sicer različno. Najbolj znana razlaga je, da se pozimi dlje zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi, kar omogoča hitrejše širjenje virusov. Gripa se širi s kapljicami, tudi kontaktno. Temperatura in vlaga zraka tudi vplivata na velikost kapljic – čim manjše so, dlje lebdijo v zraku in večja verjetnost je, da se prenašajo med ljudmi. Poleg tega je dovzetnost prebivalstva za okužbe dihal ponavadi pozimi večja.

Kakšni so do zdaj podatki o razširjenosti virusnih obolenj, saj smo že slišali od koga, da je staknil virozo? Kakšne so pravzaprav okužbe, ki jim pravimo viroze?

Viroza pomeni okužbo, ki jo povzročajo različni virusi v dihalih, lahko tudi prebavilih. Če se omejimo na dihala, so najpogostejši povzročitelji virusnih okužb dihal rinovirusi, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus, virusi parainfluence, virusi gripe, respiratorni sincicijski virusi, metapnevmovirus in drugi.

Kakšne so razlike med virusom gripe in drugimi akutnimi virusnimi obolenji dihal? Ali so bolezenski simptomi različni?

Znaki in simptomi virusnih okužb dihal so si običajno zelo podobni, po navadi so pri gripi bolj izraženi; zlasti so pri obolelih z gripo izrazite bolečine v mišicah in sklepih, ki jih lahko spremljajo huda utrujenost in visoka vročina ter suh kašelj. Virusne okužbe, tudi gripa, večinoma trajajo nekaj dni, zdravljenje pri zdravniku je priporočljivo predvsem pri rizičnih skupinah posameznikov ter kadar v nekaj dneh ni izboljšanja ali se pojavijo zapleti, kot so dodatna vnetja denimo ušes, pljučnica ipd.Stanje pojavljanja gripe in gripi podobnih bolezni je še mirno, kajne, a cepivo, ki ščiti pred virusi, predvidenimi, da bodo krožili v sezoni, ste pa že začeli deliti.

Sezona gripe se še ni začela. Cepivo že razdeljujejo.

Izkušnje s sezonsko gripo so takšne, da je cepljenje učinkovit ukrep za preprečevanje bolezni in njenih posledic. Kako hitro smo po njem zaščiteni proti gripi?

Zaščita se začne ustvarjati takoj po cepljenju. Zadostna je po približno desetih dneh.

Za koga je najbolj smiselno, da se odloči zanj?

Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Vsaka okužba bremeni naš organizem. Kako se še zavarujemo v obdobju, ko krožijo najrazličnejši pred okužbo?

Okužbe preprečujemo z zdravim načinom življenja, zdravo prehrano kakor tudi uravnoteženim razmerjem med delom in počitkom. Skrbimo za dobro osebno higieno, zlasti rok, se ne dotikamo sluznic nosu, ust, oči ipd. Bodimo pozorni na higieno kašlja. Če zbolimo, ostanemo doma in nikar ne hodimo na kraje, kjer se zbira več ljudi.