Ključnih dejavnikov sreče, dobrega počutja in zdravja je kar veliko – kaj vse je treba upoštevati, če si želimo zagotoviti kakovostno in visoko starost? Predvsem je treba veliko spati. Kdor spi manj kot šest ur na noč, prej umre. Tako preprosto je, pač. Optimizem je prav tako pomembna vrlina, tudi ko vam je najtežje, je ključno poiskati pozitivno usmeritev, poudarjajo strokovnjaki.

Kako pogosto seksate? Pravilen odgovore se glasi: toliko, kolikor si želim! Če si lahko potešite spolno slo, ko se vam zahoče, imate srečo in ste očitno v zdravem partnerskem odnosu. Vseeno, ali je to trikrat na teden ali enkrat na mesec, pomembno je, da ustreza vam in vašemu partnerju. Strast spodbuja adrenalin in skrbi za zdravo prekrvavitev organov, zato se ji ne upirajte. Tako tudi ljubezen: srečni zakonci preprosto živijo dlje.Kava ni le razvada, je tudi priporočljiv napitek – a brez sladkorja in mleka, največ tri skodelice na dan! Imate dovolj konjičkov? Naj vam jih nikar ne zmanjka, saj uspešno odpravljajo stres in tako pripomorejo k boljšemu počutju. Lahko vaš hobi tudi peka, denimo, kdor sam peče svoj kruh, ne le da poskrbi za kakovostno preživljanje časa, temveč tudi za izbiro zdravih sestavin. Ukvarjate pa se lahko tudi s hišnimi ljubljenci – živalski družinski člani so pravi balzam za počutje in razpoloženje, odlično spodbujajo sproščanje hormonov sreče.

Izogibajte se ljudem, ki širijo negativno energijo. Kdor je ves čas slabo razpoložen, jemlje tudi drugim nasmeh z obraza. Poslovite se od kajenja, to ne prinaša nobenih koristi, a neizmerno veliko škode. Skrbite za zobe, ti lahko prinesejo veliko preglavic in težav, če jih ne negujemo ustrezno in se izogibamo zobozdravniku. V splošnem se ne bojte zdravnikov, vsako večjo spremembo ali nelagodje, ki ga ne znamo pojasniti, je treba sporočiti osebnemu zdravniku in mu prepustiti strokovno presojo.Redno čistite svoje domovanje in tako skrbite za redno odstranjevanje pršic in umazanije, obenem pa se boste razgibali! Kar seveda ne pomeni, da lahko zanemarite rekreacijo, najmanj štirikrat na teden redno telovadite in tako preprečujte bolezni, ki vas lahko doletijo v jeseni življenja. Skrbite tudi za možgane, najbolje je, da jih kar najbolj zaposlite z družabnimi igrami, križankami, knjigami … Tudi če vaša služba zahteva pretežno sedenje, vsako uro vstanite in se razgibajte.

Mesu se ni treba povsem izogniti, a vendarle ne pretiravajte s količino, predvsem pa bodite pozorni na izvor. Pripravite si ribe. Z jedilnika črtajte nasičene maščobe. Uživajte semena čie, rdečo grenivko, nesladkani čaj in veliko vode. Redno si privoščite stročnice, oreške in česen, pogosto jejte tudi jajca, manj pa kruh, testenine in izdelke iz moke. Previdno tudi pri odmerjanju zdravil – dosledno se držite zdravnikovih napotkov, protibolečinskim, ki jih pogosto uživamo na lastno pest, pa rečemo ne, ko je le mogoče.