Sezona cvetnega prahu se začne že konec januarja, pravo moč pa pokaže v tem času. Koliko nanjo vpliva trenutno vreme in to, kako mrzla zima je za nami?

Sezona cvetnega prahu, ki vpliva na zdravje alergikov, preobčutljivih za cvetni prah, se je letos začela konec januarja, lani pa že 5. januarja z začetkom sezone leske. Pojav cvetnega prahu zgodnjih vrst (predvsem leske in jelše) je povezan z vremenom v decembru prejšnjega leta, pri brezi pa z vremenom mesec ali dva pred cvetenjem. Poleg ugodne temperature zraka vplivajo na začetek cvetenja dolžina dneva, število sončnih dni, lahko tudi suša. Vreme prejšnjega leta je povezano s tvorbo popkov, ki bodo zacveteli naslednje leto, zimske razmere pa s tem, kako dobro bodo rastline prezimile. Drevesa imajo tudi izmenjujoča se leta z močnim in šibkim cvetenjem. Tudi vreme v času cvetenja vpliva na sproščanje cvetnega prahu iz prašnikov, saj lahko omogoča daljše zadrževanje zrn v zraku in njihov transport ter ponoven dvig s tal v zrak. 

Raziskava, ki je bila narejena med medicinskimi sestrami v Izraelu, je pokazala, da lahko nošenje kirurških in N95 mask zmanjša simptome alergijskega rinitisa. 

Najhujši mesec za alergike je april, zakaj?

Aprila je v zraku visokoalergeni cvetni prah breze in sorodnih rastlin (gaber, hrast, bukev), ki dodatno obremenijo zrak z alergeni. Tu je še cvetni prah jesena, sorodnika oljke, vrbe, topola, platane, v Primorju cvetijo še ciprese. V drugi polovici zelo toplega aprila se lahko začne že sezona visokoalergenih trav. Za preobčutljive za trave je to šele začetek sezone, ki se lahko potegne čez poletje. 

Foto: EugeneEdge/Shutterstock

Že eno leto nosimo maske, so alergikom v olajšanje ali ne?

Raziskava, ki je bila narejena med medicinskimi sestrami v Izraelu, je pokazala, da lahko nošenje kirurških in N95 mask zmanjša simptome alergijskega rinitisa. Zrna cvetnega prahu so dokaj velika, maske pri pravilni uporabi zadržijo delce te velikosti. So pa raziskave pokazale, da sočasno izpostavljanje cvetnemu prahu v zraku povečuje dovzetnost za določene virusne okužbe dihal, ne glede na alergijski status človeka. Zato so želeli ugotoviti, ali enako velja za pandemični sars-cov-2 v času, ko so valovi okužb hkrati z visokimi koncentracijami cvetnega prahu v zraku. Testirali so povezave med stopnjami okužbe s sars-cov-2 in koncentracijami cvetnega prahu, skupaj z vlažnostjo, temperaturo, gostoto prebivalstva in učinki zaprtja države. Število okužb se je povečalo po višjih obremenitvah s cvetnim prahom, najpogosteje z zamikom štirih dni. Brez zaprtja je povečanje obremenitve za sto zrn cvetnega prahu na kubični meter zraka po izračunih povzročilo štiriodstotno povišanje stopnje okužbe. Avtorji zato spodbujajo nošnjo mask v času visokih spomladanskih obremenitev s cvetnim prahom.