Vitamin A

Pomen za zdravje: spodbuja rast priželjca in obenem povečuje število belih krvničk, branikov imunskega sistema. Varuje in obnavlja sluznice nosu, ust in grla.

Kje je: ribje olje, jetra, rumenjak, maslo. Nekatere rastline, denimo korenje, zelje, špinača, marelice, vsebujejo karotenoide, kar organizem pretvori v vitamin A.


Vitamin C

Pomen za zdravje: je prvi v vrsti, ki skrbi za močan imunski sistem. Aktivno je udeležen pri tvorbi hormonov in nevrotransmiterjev, kolagena, izgorevanju maščob, aktivira razstrupljanje jeter.

Kje je: največ v svežem sadju in zelenjavi ter sokovih iz njiju. Posebno bogati viri so zelena paprika, črni ribez, brokoli, citrusi, prav tako krompir in zelje.Vitamin E

Pomen za zdravje: povečuje število obrambnih celic.

Kje je: zelenjava z zelenimi listi, olje pšeničnih kalčkov, soja, koruza, pšenica, riž, avokado, olive, mandlji, lešniki, orehi in sončnična semena, maslo, mleko, rumenjak.


Karotenoidi

Pomen za zdravje: to so v maščobah topni močni antioksidanti. Med pomembnejšimi karotenoidnimi pigmenti so likopen, betakaroten, ki spodbuja imunsko funkcijo, lutein in zeaksantin za zdravje oči in kože.

Kje so: karotenoidne snovi so v oranžno, rumeno in rdeče obarvanem sadju in zelenjavi (korenje, paprika, jagodičevje, paradižnik, pomaranče, feferoni, marelice, čebula), precej jih je tudi v špinači.Flavonoidi

Pomen za zdravje: delujejo protivnetno, čistijo kri, preprečujejo oksidacijo holesterola in posledično delujejo proti krvnim strdkom, krepijo žilne stene, znižujejo vročino, povečajo kislost urina in s tem preprečujejo množenje bakterij in glivic, ščitijo celično jedro in s tem DNK, vplivajo na izkoristek vitamina C.

Kje so: vsa vijoličasta živila – borovnice, rdeče zelje, rdeča pesa, rdeče grozdje, bezgove jagode, brusnice, robidnice, maline.


Selen

Pomen za zdravje: sodeluje pri zgradbi celičnega jedra, hkrati krepi delovanje vitaminov A, C in E ter spodbuja nastajanje protiteles.

Kje je: polnozrnate žitarice, alge, morska hrana (školjke, raki, tunina), brazilski in indijski oreški, jurčki, česen, čebula, soja.Cink

Pomen za zdravje: ključen pri razvoju in delovanju celic imunskega sistema, pomaga pri vezavi škodljivih snovi – razstrupljanju.

Kje je: gobe, špinača, ovseni kosmiči, oreški, kot so mandlji, arašidi, pinjole, bučna in sončnična semena, vsa morska hrana.


Q10

Pomen za zdravje: deluje v procesu nastajanja energije in varuje celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Je telesu lastna snov, deloma jo dobimo s hrano.

Kje je: bogat vir so goveje in svinjsko srce, jetra in mišice ter arašidi, sezamova semena, pistacije, sardele, skuše, soja, špinača, brokoli.Sardelni namaz Potrebujemo: 70 g masla, 100 g filetov sardel v olju, 2 žlici sardelne paste (koncentrat), 2 črni olivi, poper, žličko olivnega olja, limonino lupinico, pol žličke limonovega soka. Priprava: Maslo pustimo na sobni temperaturi, da postane mehko, nato dodamo vse sestavine, razen limonine lupinice, in damo v blender ali mešalnik. Ko dobimo namaz, mu vmešamo še limonino lupinico. Vir: Mirjam Grilc: Omake, prelivi in namazi; Založba Kmečki glas