Vzrokov za preobčutljivost je mnogo, vse pogostejša pa je zastrupljenost organizma, ki je izpostavljen najrazličnejšim snovem, pomešanim v hrano, kozmetiko, zrak in vodo. Alergije so lahko posledica dednosti ali nakazujejo obolelost določenega notranjega organa. Ustrezno zdravljenje jih ne le ublaži, temveč včasih tudi v celoti odpravi, če le vrnemo telo v stanje pred izbruhom bolezni.

Razstrupljanje
Več kot je nakopičenih strupov v telesu, slabše se bo odzival organizem, naj bo v boju z virusi, bakterijami, alergeni ali stresom. Obstaja nešteto načinov, kako se razstrupljanja lotiti. Najlažja je sprememba prehrane, denimo odpoved sladkorju, kavi, mlečnim izdelkom, beli moki ali čemu tretjemu. Morda kar vsemu, če se oseba odloči za postenje. V boju s toksini pomagajo tudi telovadba, savnanje in kopeli s soljo. Bolj zapletene metode vključujejo razstrupljanje posameznih organov, kot so jetra, ali celovite prijeme, ki vključujejo vrsto korakov, ki vplivajo na celotno telo. Priporočljivo je, da se razstrupljanja ne lotevamo na lastno pest, posebno če vključuje ekstremne tehnike, kot je postenje.

Balneoterapija
Namakanje v mineralnih vrelcih, obloge z zdravilnim blatom in inhalacije, ki temeljijo na zakladih narave, so pogosto učinkoviti pri kožnih alergijah in težavah z dihanjem. Silicijev dioksid, žveplo, selen, magnezij in drugi elementi, ki jih najdemo na Zemljinem površju, odpravljajo simptome na koži oziroma dihalih, hkrati pa krepijo imunski sistem, kar koristi telesu v boju s pogostimi vnetji, ki spremljajo alergije. Tudi dejstvo, da ga balneoterapija popolnoma sprosti, absolutno ne škodi!

Homeopatija
Načelo, da se podobno zdravi s podobnim, naj bi bilo uporabno tudi med senenim nahodom. Obstaja kar nekaj pripravkov, ki blažijo neprijetne simptome, kot so zamašen nos, solzenje in pekočina v očeh, kihanje, glavobole ter druge nadloge. Marsikaterega, kot so Allium cepa, Arsenicum album, Euphrasia officinalis in Sabadilla, je mogoče kupiti v prosti prodaji v lekarni. Za bolj celovito obravnavo je seveda priporočljiv obisk usposobljenega homeopata.

Avtogeni trening
Tudi metode sproščanja, kot je avtogeni trening, delujejo pozitivno. Ko je telo v stresu, se odzove najrazličneje, kot pogost simptom se kažejo tudi alergije. Celovito sproščanje umiri živčni sistem, kr spodbudi učinkovito delovanje organizma. Človeško telo ima namreč kopico obrambnih sistemov, s katerimi se, ko je v ravnovesju, lahko samo uspešno spopada s strupi. Težave se pojavijo, ko je strupov preveč, naravni sistemi pa oslabljeni, zato toksini začno zastajati v telesu. Ena izmed najbolj učinkovitih naravnih tehnik razstrupljanja je kakovostno spanje, takrat v organizmu potekajo procesi, ki čistijo telo.

Akupunktura
Nekateri astmatiki prisegajo na akupunkturo, metoda pa naj bi pomagala tudi pri alergijah na cvetni prah. V raziskavi, leta 2013 objavljeni v medicinskem zborniku Annals of Internal Medicine, potrjujejo akupunkturo kot eno od metod, ki lajšajo simptome senenega nahoda. Izmed treh skupin, v katere so razdelili 422 udeležencev, je imela najmanjše težave tista, v kateri so osebe prejemale kombinacijo antihistaminikov in akupunkturo.