Nonina dobrota 

Kadar v telo vnesemo premalo tekočine, oslabimo imunski sistem. Poleg zdravih pijač brez ogromnih količin sladkorja je priporočljivo vsak dan zaužiti vsaj eno jed s česnom in čebulo – oba veljata za naravna antibiotika – ali vsaj dvema vrstama sveže zelenjave. Predlagamo pripravo sto in ene vrste juh, od katerih ima lahko vsaka prav čudežne učinke na zdravje. Izjemno okusna je t. i. nonina ali milijonska juha.

Recepti zanjo se razlikujejo, so pa zelo preprosti. Po navadi na maslu oziroma olju popražimo nastrgan korenček in pšenični zdrob, zalijemo z vročo vodo, solimo in pokuhamo. Na koncu dodamo še mešanico razžvrkljanega jajca, nasekljanega peteršilja in nastrganega parmezana. Dober tek! 

Preizkusite tudi tale recept za pekočo juho proti prehladu


Tople nogavice tudi ponoči

V noge nas pač ne sme zebsti. Najprej poskrbimo za zadostno prekrvitev stopal, bodisi s (samo)masažo bodisi s primerno rekreacijo. V mrzlih dneh prav tako ne gre brez toplih in udobnih nogavic. Ne smemo pozabiti, da enako velja za nočni čas, ko spimo, še sploh če čutimo, da se nas nekaj loteva. Največji zmrzljivci lahko k nogam položijo termofor ali kar plastenko z vročo vodo. Nogavice naj bodo izdelane iz kar najbolj naravnih materialov, kot sta volna oziroma kašmir in bombaž. Hladne noge lahko povzroči tudi negativni stres, ki ga doživljamo čez dan, zato poskrbimo za primerno sproščanje od meditacije do solnih kopeli z izbrano aromo. Predlagamo prijetno dišečo kombinacijo stoodstotnega eteričnega olja sivke in vanilje.


Poleg spanja svetloba

Po nekaterih raziskavah bolezen zanesljivo preprečita že vsakodnevni polurni sprehod in zadosti spanja. Nočni počitek naj bi trajal najmanj šest ur, a če se kdaj pregrešimo, ni nič hudega. Pred odhodom v posteljo se je treba pomiriti, kar najlaže dosežemo tako, da že najmanj dve uri prej odložimo mobitel in ugasnemo televizijo oziroma utišamo vse zvoke iz sveta elektronike. Cilja, da vsak dan hodimo približno pol ure, ni težko doseči, če se denimo po opravkih ter v službo in nazaj domov odpravimo peš, po možnosti podnevi in na kolikor je mogoče svežem zraku, denimo v bližini dreves. Telesu tako podarimo ne le zajetno količino kisika, temveč tudi nepogrešljiv vitamin D, ki se tvori ob izpostavljenosti svetlobi sončnih žarkov.


Kupiš, plačaš, umiješ!

Zaprti prostori z veliko ljudmi, kjer po možnosti še dolgo sedimo, so raj za viruse vseh vrst. Takoj po obisku kina, gledališča, dvoranskega športnega dogodka ter prodajaln vseh vrst si umijmo roke; kadar to ni mogoče, jih razkužimo z robčki oziroma pršilom. Zavedajmo se, da je prav plačevanje z gotovino ali karticami izvrsten način, da si nakopljemo bolezen. Previdni bodimo pred uživanjem katere koli hrane; v vsakem primeru operimo sadje in zelenjavo. V obdobju virusnih obolenj se tudi na delovnem mestu izogibajmo izposoji osebnih predmetov, kot so pisala, škarje in podobno. Vsaj enkrat na teden pobrišimo slušalko telefona, tipkovnico in seveda zaslon mobitela.


Ujemi ga!

Strah pred telesnim stikom zaradi virusov je razumljiv, a je tudi dvorezen meč. Prav telesna bližina, dotiki, objemi in poljubi so namreč sestavni del dobrega počutja in ohranjanja zdravja. To še bolj velja, če smo in so ljudje okoli nas pri izkazovanju naklonjenosti radodarni že zjutraj. Igriva navihanost in iskren smeh sta v otroštvu nekaj povsem običajnega, kot odrasli pa nanju prepogosto pozabimo. Priporočljivo je torej, da spet poiščemo, obudimo oziroma še okrepimo otroka v sebi, saj je prav to pogoj, da znamo ujeti pravi trenutek, kdaj je čas za pristno intimo. V nasprotnem primeru se zgolj vrtimo v začaranem krogu razočaranosti nad seboj in svetom.