1 Apiterapija

Med je bil cenjen del prehrane in zdravilstva že vrsto let pred našim štetjem. Po Hipokratu ta dragoceni čebelji pridelek deluje kot razkužilo in podaljšuje življenje. Znameniti grški antični zdravnik ga je posebej priporočal – kot piše Vlado Pušnik v priročniku Apiterapija iz založbe Kmečki glas – kot zdravilo za trebušna obolenja in bolezni jeter. Po Pušnikovih besedah je zdravljenje sladkorne bolezni s cvetličnim medom učinkovito predvsem zaradi fruktoze in mikroelementov: berilija, mangana, kalcija, stroncija, barija ter vitaminov, ki delujejo podobno inzulinu in pospešujejo delovanje vranice pri izločanju hormonov: »Zdravljenje se izvaja pod zdravnikovim nadzorom. Del ogljikovih hidratov zamenjamo z medom, od 40 do 50 g dnevno, razdeljeno na štiri enake obroke. Primerne so tiste sorte medu, ki imajo večjo vsebnost fruktoze in vitaminov – akacijev, kostanjev, deteljin, sončnični, lucernin. Ko se krvni sladkor normalizira, protidiabetična zdravila postopoma opuščamo in jih prenehamo jemati.« Pri tem ni odveč opozorilo, da mora biti med kakovosten. 

Za sladkorno bolezen je značilno, da trebušna slinavka zaradi okvare izloča premalo inzulina, bolniki pa imajo povečano količino sladkorja v krvi in urinu. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo številka leta 2030 narasla vse do 522 milijonov.


2 Prhe in grenke solate 


Debela knjiga Ljudski zdravnik legendarnega Alfreda Vogla skriva v sebi tudi brezčasne, iz generacije v generacijo prenesene ljudske nasvete za boj proti sladkorni bolezni. »Trebušno slinavko spodbudi trajno tuširanje, dvakrat ali trikrat na dan,« v prvi vrsti priporoča Vogel, nato pa poda prehranske nasvete, ki vključujejo pitje sirotke in presno sočivje: »Razen solate in obloženih polnozrnatih kruhkov jej še dosti čebule, ki jo lahko zabeliš z oljem. Odlične so tudi grenke solate kot endivija, cikorija, regrat in druge.« Prav tako poudarja, da ne smemo pozabiti na učinkovito hojo in tek s poglobljenim dihanjem ter na način, kako jemo: »Hlastno uživanje in požiranje hrane je škodljivo. K jedi pridi sproščen in spokojen. Jej počasi, hrano dobro prežveči, ne jej preveč, kajti manj hrane se bolje izkoristi. Posebno pri stavkanju trebušne slinavke je pomembno, koliko hrane prebaviš, in ne, koliko je poješ. Če se boš držal nasvetov, bo zdravnik vesel, ko ti bo čez nekaj mesecev pregledal seč in kri.« 

3 Jogijski zasuk na tleh 


Kopica starodavnih hindujskih duhovnih urjenj pod skupnim imenom joga lahko prav tako pomaga pri zdravljenju. S pravilnim dihanjem, telesnimi položaji oziroma asanami in mentalnim osredotočanjem namreč dosegamo zlato ravnovesje telesa in duha. V izjemno zajetnem priročniku Joga – Pot do holističnega zdravja B. K. S. Iyengarja iz založbe Didakta smo našli vajo, poimenovano marichyasana, ki ne le povišuje raven energije, pomlajuje, masira in poživlja organe v trebuhu ter izboljšuje delovanje slinavke in ledvic, temveč tudi zmanjšuje maščobo okoli pasu. Vemo, da je trebušna debelost eden glavnih dejavnikov za razvoj diabetesa.

Na kratko povzemamo navodila za izvedbo marichyasane: sedemo na tla na zloženo odejo in pokrčimo desno koleno. Desno stopalo pomaknemo k desnemu stegnu tako, da se desna peta dotika desne ritnice. Stopalo je na tleh, dlani so prav tako položene na tla. Z izdihom dvignemo hrbtenico in zasukamo telo za 90 stopinj na desno. Levo pazduho potisnemo ob zunanjo stran desnega kolena. Izdihnemo in z levico objamemo desno koleno. Z izdihom desno dlan dvignemo s tal in jo damo za hrbet ter potisnemo proti levi dlani ter se je dotaknemo s prsti oziroma zagrabimo za zapestje. S trupom se obračamo še bolj v desno, glavo pa zasukajmo v levo. V tem položaju ostanemo od 20 do 30 sekund, pri tem enakomerno dihamo. Zasuk naredimo še v levo stran. Pozor: marichyasane ni priporočljivo izvajati med menstruacijo, pri glavobolu, driski in nespečnosti!