Izbrana zdravila in pripomočki se razlikujejo glede na kraj počitnic in čas oddiha. Ni vseeno, kako jih hranimo, kajne?

Zdravila shranjujemo v priročni torbici, ki naj bi bila izolirana, da preprečimo izpostavitev zelo nizkim (pod 0 stopinj Celzija) ali zelo visokim zunanjim temperaturam (nad 30 stopinj Celzija), vlagi in svetlobi. Posebno pozorni moramo biti pri hrambizdravil, saj je treba upoštevati posebne razmere shranjevanja, denimo temperaturni okvir od dva do osem stopinj Celzija. Hranimo jih v originalni embalaži, s priloženimi navodili za jemanje. Seveda moramo biti pozorni tudi na to, da torbica z njimi ni v dosegu rok malih otrok.

Koliko naj jih vzamemo na dopust, če redno jemljemo zdravila zaradi kroničnih bolezni ali preventivno, denimo kontracepcijske tablete?

S seboj imejmo zalogo praviloma za teden več, kot traja potovanje. Imejmo jih v priročni prtljagi oziroma vedno pri roki, če jih moramo vzeti.Ali potrebujemo, če imamo kronično bolezen, zdravniško potrdilo, da se izognemo morebitnim zapletom?

Potniki s težjimi obolenji naj nosijo s seboj spremno pismo v angleškem jeziku, s kratkim opisom bolezni, vrsto in odmerki generičnih zdravil.

Ali je katera treba prijaviti carini?

Če uporabljamo zdravila, ki jih je treba na cilju prijaviti carini, ali če smo sladkorni bolnik in imamo s seboj igle in brizge, prosimo lečečega zdravnika za pisno potrdilo, sicer so možni neprijetni zapleti. Še prej se posvetujmo z osebnim zdravnikom, ali je načrtovano potovanje sploh primerno za nas.

Nekatera zdravila lahko ob sočasnem izpostavljanju sončnim žarkom sprožijo v telesu preobčutljivostne reakcije, ki se pokažejo kot izpuščaj na koži. 

Kakšno je priporočljivo ravnanje, da na potovanjih ni težav, denimo s časovnim zamikom?

Bolniki z diabetesom potrebujejo navodila, kako varno prilagoditi jemanje zdravil glede na spremenjen časovni pas. O tem naj se pogovorijo s specialistom ali osebnim zdravnikom, glede na to, kdo vodi oz. spremlja njihovo kronično bolezen.

Ponekod v tujini so brez recepta na prodaj številna zdravila. Na kaj je treba biti pozoren?

Potnik naj zdravila kupuje samo v uradnih lekarnah, nikakor ne na ulici.