Koliko pravzaprav veste o čistoči svojega telesa in doma? Se imate za strokovnjaka za higieno? Morda se morate še veliko naučiti, zato si preberite naslednje vrstice.  

Ali veste, da s pranjem perila marsikdaj naredite več škode kakor koristi? Raziskave kažejo, da se v pralnem stroju velikokrat le razprši okoli sto milijonov bakterij E.coli, sploh ko gre za spodnje perilo, na katerem je vedno vsaj minimalna količina telesnih izločkov. Rešitev je v pranju pri čim višji temperaturi, najmanj šestdeset stopinj Celzija, temu pa naj sledi sušenje v sušilnem stroju, če je to le mogoče: naravno sušenje, če traja predolgo, namreč poskrbi za vnovično razmnoževanje bakterij prek vlažnega perila.Se držite pravila petih sekund? Zanemarite ga, vsaj ko gre za vaše otroke. Pet sekund, kot je veljalo, naj bi bilo premalo časa, da se bakterije oprimejo hrane, ki je padla na tla, zato lahko pobrani kos brez pomislekov uživamo še naprej – a tega raje ne počnite. Že v eni sami sekundi, opozarjajo strokovnjaki, se namreč na hrano zalepi 99 odstotkov vseh bakterij na površini, delež pa je le nekoliko manjši, če gre za zelo slano ali sladko jed, ki odbija bakterije.Najbolj umazan predmet na svetu? Zobni aparat! Tako sklepajo strokovnjaki z univerze v Los Angelesu, ki so v neki raziskavi ugotovili, da sta kar dve tretjini ortodontskih pripomočkov prepolni bakterij. Polovica teh naj bi prenašala celo zloglasno MRSA, ki lahko privede tudi do usodnih infekcij, zato je natančno in skrbno vzdrževanje zobnega aparata ključnega pomena za zdravje ustne votline in celega telesa.Zdaj pa pozor: kdaj ste nazadnje pokukali v svoj popek? Če mu do zdaj niste namenjali posebne pozornosti, mu jo boste po novem nedvomno posvečali kar veliko: v povprečnem popku namreč živi okoli 67 bakterij, strokovnjaki pa so v luknjici sredi trebuha odkrili že več kot 1458 neznanih snovi! Kot ocenjujejo strokovnjaki za revijo Women's Health, se v popku najraje kopičijo ostanki mila, losjonov za telo, znoja in umazanije: skupek, po vrhu dobro postan, po pričakovanjih oddaja nagnusen vonj, po vrhu pa lahko sproži rdečico, srbenje in celo kožna vnetja. Sploh če je vaš popek preboden in okrašen z nakitom, je tega treba redno odstranjevati in popek ustrezno čistiti. Če je vaš popek obrnjen navzven, imate z umivanjem in vzdrževanjem nege manj težav, če pa je obrnjen navznoter, morate enkrat na teden pokukati v luknjico in jo nežno izprazniti …Moški naj se zaradi dlačic popku posvetijo še pogosteje. S higieno pa ne gre v boju proti aknam in pri umivanju las. Tako za kožo kot lase velja, da jih negujemo zgolj z nežnimi sredstvi, brez alkohola in drugih agresivnih primesi, dišav, barvil in konzervansov, ki vsrkajo naravna olja in koži ter lasem podirajo naravno ravnovesje.

In za konec: najbolj umazan kotiček vašega doma? Vece školjka? Ne, pomivalno korito! V kuhinjskem umivalniku živi mnogo več bakterij, kažejo raziskave s Harvarda, kar pa ne pomeni, da je vece školjka zgled čistoče, zato bodimo previdni pri splahovanju te. Ko odplaknemo vsebino, naj bo školjka pokrita, sicer se bodo bakterije in fekalije razpršile več metrov naokrog – morda celo do zobne krtačke.