Pri raziskavi univerze Berkeley so sodelovali pari, ki so v zakonski zvezi od 15 do 35 let, rezultati pa so nadvse spodbudni.

Vztrajnost se torej splača, kažejo izsledki, strokovnjaki pa so se do njih dokopali predvsem z analizo pogovorov med pari: ti so razpravljali o tematikah, pri katerih se običajno niso strinjali, morda so se celo prerekali, po dolgih letih v zakonu pa so uspešno premostili razlike in sprejeli drugačno mišljenje svojega življenjskega sopotnika, kar so potrdili barva glasu, izrazi na obrazu, izbira besed in druge poteze. Prva leta, čeprav so videti najbolj pravljična in strastna, so najbolj negotova in nestanovitna. Če se partnerja nista pripravljena sproti prilagajati spremembam in sprejemati kompromise, so spori neizogibni, a kot so pokazali rezultati, se čustvovanje z leti spremeni. K temu občutno pripomorejo skupne navade in tudi humor, kritike pa vse bolj tonejo v pozabo. 

Z leti se krepita tudi vzajemno spoštovanje in razumevanje, partnerja pa si vse bolj znata prisluhniti v stiski in bolečini ter si nuditi tolažbo. Vse manj je tudi vzkipljivih izpadov, ton pogovora je bolj umirjen.