Vprašajte strokovnjaka

Zakaj ženske vztrajajo v slabih odnosih?

Stara sem trideset let in imam prijateljice, ki imajo večinoma precejšnje težave s partnerji. Ne razumem, kaj se dogaja z našim življenjem v partnerskih odnosih. Partnerji jih žalijo, so ljubosumni, arogantni, ne cenijo vsega truda in dela svojih partneric, ne izkazujejo jim nobene hvaležnosti in spoštovanja, finančno in prostorsko si jih podrejajo, trpinčijo na psihični ravni. One to prenašajo, se prilagodijo, podredijo, predajo usodi in trpijo, kvečjemu se potožijo kakšni prijateljici in ostanejo na mestu. Ženske že v startu izgubijo svojo vrednost in se raje kot za kariero odločijo za družino in svojega partnerja kujejo v zvezde. Zanima me vaš pogled na to, zakaj so ženske v današnjem času tako usmerjene in zakaj se to dogaja v odnosih.

Martina s Kranja

Osvobojenim so odprte vse poti

Odnosov v partnerskih zvezah, ki jih omenjate in opažate pri svojih prijateljicah, nikakor ne gre posploševati na večino populacije vaših vrstnikov. Relevantne podatke bi lahko dobili le z ustrezno statistično raziskavo. Opažanja posameznikov so vedno močno subjektivno obarvana. Večinoma se nam še sanja ne, koliko nezavednih vzgibov vpliva na našo presojo ljudi, dogodkov, odnosov med spoloma. S tem nikakor ne zanikam, da partnerski odnosi, o kakršnih pišete, ne obstajajo. Obstajajo v vseh generacijah in moj vtis je, da jih ni tako malo.

Čeprav živimo v enaindvajsetem stoletju in so vseh polna usta enakopravnosti in enakovrednosti spolov, se v vsakdanjem življenju še pogosto srečamo z odnosi, ki jih še vedno lahko imenujemo patriarhalni. Ti so prav taki, kot jih opisujete. Moški ima oblast nad žensko, je brezčuten in egocentričen. Ženska je že v osnovi manj vredna od njega, podrejena, manj inteligentna. O vseh pomembnih odločitvah odloča moški; partnerici se prilagaja le takrat, če je to v njegovo korist. Veliko žensk sprejema tak odnos, čeprav od partnerja niso ekonomsko odvisne, imajo svoj poklic, so zaposlene. Torej so popolnoma samostojne – pa vendar ostajajo v odnosu. Na zunaj ne opazimo ničesar. Vidimo družino, ki sicer poseduje vse materialne atribute sodobnega življenja, žal pa so odnosi med partnerjema ostali globoko v preteklem času. Kako je to sploh mogoče?

Dejstvo je, da se odnosi med spoloma spreminjajo počasi. Vedenjski vzorci iz primarnih družin se prenašajo iz roda v rod. Pogosto so neustrezni, pa se vendar še vedno upirajo spremembam. Veliko posameznikov o tem sploh ne razmišlja. Živijo po danih obrazcih, ker je tako najenostavneje. Spremembe so naporne in izid je negotov. Sprememb se vsi bojijo. Najvarneje je ohranjati stanje tako, kot je, pa naj je cena še tako visoka. Tudi ženske, ki zaznavajo stisko, v kateri so se znašle, se najpogosteje le potožijo svoji prijateljici, potem pa nadaljujejo svojo vlogo, ki so jo sprejele. Nimajo moči, da bi rekle: »Nočem več! Dovolj mi je!« Njihova težava je vedno v odnosu do sebe, v samovrednotenju. Otrok, do katerega se starši niso vedli spoštljivo, ki mu niso izkazali potrditve in ga sprejeli z ljubeznijo ter vsemi njegovimi lastnostmi, se ne spoštuje, ne ceni in se nima rad. In tako zraste v odraslo osebo z nizkim samospoštovanjem in pomanjkljivim občutkom lastne vrednosti. Mlada ženska, ki je prejela tako slabo popotnico v življenje, se počuti nevredno vsega tistega, kar si želi: priznanja, upoštevanja, spoštovanja, pozornosti, ljubezni. Enostavno se ne počuti vredne ničesar dobrega, ker so jo prepričali, da ona ni dovolj dobra, torej ji dobro ne pripada. Tako se vda v usodo žrtve in upa, da bo od svojega brezčutnega partnerja dobila priznanje in ljubezen. A to se nikoli ne uresniči. Malo ljudi zmore prestopiti meje začaranega kroga vedenjskih vzorcev primarne družine. Tistim, ki se jih osvobodijo, so odprte vse poti. Drugi pa žal ostanejo njihovi večni ujetniki.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE