Glivična vnetja, pa tudi bakterijske okužbe so sploh v poletnem času pogosti in skrajno nadležni, nikoli pa ne smemo pozabiti na možnost spolno prenosljive bolezni. A vendarle, ob prvih znakih nikakor ne gre zagnati panike, vzrok je lahko povsem nedolžen in tudi enostavno odpravljiv. Preberite si, kaj vse lahko razodevajo različni simptomi!

Preberite še: Štajerke in intimna nega

Dermatitis ali razdražena koža. Težave lahko povzročijo povsem vsakdanji dejavniki, kot so neostre britvice ali neustrezna depilacija, pretesne hlače ali potna oblačila in seveda nezadostna higiena, predvsem med mesečnim perilom. V tem primeru lahko težave odpravimo z ustrezno nego, denimo z blagim gelom in nežno kremo, lahko tudi kokosovim oljem. Srbečica bi v tem primeru morala izginiti v nekaj dneh, sicer se je smiselno posvetovati z zdravnikom.Spolnost. Lubrikanti, kondomi in spolne igračke lahko prav tako povzročijo srbečico, kriva je seveda lahko tudi pretirana suhost, torej bi morali več časa posvetiti predigri ali pa ustrezneje navlažiti nožnico pred penetracijo. Ne le da srbi, koža lahko tudi neprijetno in boleče razpoka, zatorej vlažnosti nikoli ne gre zanemarjati!

Preberite še: Pasti bazenov, savn in telovadnic

Higienski izdelki. Izpiranje nožnice med prhanjem je odsvetovano, saj lahko odpravi naravno vlažnost. Tudi če nožnice ne izpirate, je lahko za srbečico krivo neustrezno higiensko sredstvo. Izdelki, primerni za intimne predele, ne smejo vsebovati dišav in drugih škodljivih sredstev, uporabljati pa jih smemo samo na zunanjem predelu.Menopavza. V tem obdobju raven estrogena upade, zato se tudi spremeni ravnovesje ph v koži, ki se neprijetno izsuši. Pri tem lahko z ustreznimi zdravili pomaga ginekolog, obstajajo pa tudi zdravilna sredstva, ki jih je mogoče kupiti v lekarni, a nikakor ne brez posveta.

Preberite še: Kisla resnica med nogami

Bakterijska vaginoza ali glivično vnetje. Kot rečeno, nikoli ne smemo izključiti možnosti obolenja, ki lahko doleti ženske v kateri koli starosti, sploh spolno aktivne. Srbečica, neprijetne vonjave in obilnejši izcedek so znak za obisk pri zdravniku.