Brez skrbi, apetit ni nič drugačen in prehranske navade niso krive za to, da je za ohranitev teže potrebnega več odrekanja, mirijo strokovnjaki z bostonske univerze.

Krivih je več dejavnikov, od hormonskih sprememb, sedečega življenjskega sloga, stresa do pomanjkanja spanca, toda največjo odgovornost pa nosi izguba mišične mase, pojasnjujejo. Sarkopenija je s starostjo pogojeno progresivno upadanje količine mišičnega tkiva in njegove učinkovitosti: po domače povedano, več mišične mase ko imamo, več kalorij bomo pokurili.Sarkopenija se lahko začne že po tridesetem letu, po štiridesetem pa se okrepi. Če ne ukrepamo, bomo kilograme nabirali ne glede na količino zaužite hrane, saj se bo presnova upočasnila, mišično mase pa bo nadomestila maščoba.

In kaj lahko torej storimo, da preprečimo neželene posledice? Strokovnjaki svetujejo vaje z utežmi najmanj dvakrat na teden, s postopnim povečevanjem intenzivnosti. Ne upirajmo se beljakovinam, ki nam bodo pomagale pri vajah za moč, prav tako pa se nikoli ne odrekamo spancu. Ta pomaga mišicam do prenove, zato je zadosten počitek nujen za učinkovito presnovo in delovanje celega telesa.