Po besedah Andreja Erhartiča, zaposlenega v Bolnišnici dr. Petra Držaja na Kliničnem oddelku za hipertenzijo, morajo biti zdravniki pri obravnavi bolnic v različnih starostnih obdobjih pozorni na več razlik. Seveda ni odveč, če so v zvezi s tem, kje se skrivajo pasti, dobro poučene tudi same. 


Rodno obdobje in kontracepcija 

»V praksi se v rodnem obdobju srečujemo z dvema problemoma: z uporabo hormonske kontracepcije in s hipertenzijo med nosečnostjo,« opozarja Erhartič. Podatke o porastu krvnega tlaka ob uporabi oralnih kontraceptivov jemlje z zadržkom, saj so bili pridobljeni ob uporabi starejših tabletk z višjo vsebnostjo estrogenov v primerjavi z novejšimi, medtem ko v zvezi z novejšimi oblikami kontracepcije zapiše: »Dokazana je povezava uporabe transdermalnih obližev in vaginalnih obročkov z večjo pojavnostjo venskih trombembolizmov.« V vsakem primeru pa svetuje, da se pred vsakim predpisovanjem oralne kontracepcije ženski pravilno izmeri krvni tlak: »Pri ženskah, starejših od 35 let, moramo oceniti srčno-žilno tveganje. Pri ženskah z neurejeno arterijsko hipertenzijo ni priporočena uporaba oralnih kontraceptivov. Prekinitev zdravljenja s preparati, ki vsebujejo estrogene, lahko izboljša nadzor nad hipertenzijo. Pri ženskah, ki kadijo in so starejše od 35 let, moramo biti pri predpisovanju oralnih kontraceptivov previdni.« Med nosečnostjo 

Ženske s hipertenzijo najpogosteje doživljajo zaplete v nosečnosti, kot sta denimo zastoj rasti in prezgodnji porod. Pri predpisovanju zdravil je seveda nujna previdnost. Splošen dogovor, kdaj začeti neizogibno zniževanje krvnega tlaka med nosečnostjo, je po Erhartičevih besedah takrat, ko poraste nad 160/110 mmHG (milimetrov živega srebra). 

Menopavza in hormonsko zdravljenje 

Hormonske spremembe v menopavzi prinesejo povečano tveganje za povišan krvni tlak oziroma srčno-žilne bolezni. Ženski spolni hormoni v reproduktivnem obdobju imajo namreč, kot pravi Ksenija Geršak z Ginekološke klinike in katedre za ginekologijo in porodništvo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, protivnetno in protiaterosklerotično delovanje. Oboje v pomenopavzi izzveni, zato postane ženska bolj nagnjena k težavam s srcem. Navkljub določenim izsledkom, ki so vrgli slabo luč na hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), pri katerem gre za dodajanje estrogenov, gestagenov ali obeh, so mu zdravniki načeloma še vedno naklonjeni. 


PREBERITE TUDI: Žensko srce je drugačno od moškega!


Po Erhartičevem mnenju posebnosti pri zdravljenju žensk v menopavzi s hipertenzijo ni: »Hormonsko nadomestno zdravljenje nima mesta v primarni in sekundarni preventivi srčno-žilnih bolezni. Verjetnost, da bo ob nadomestnem zdravljenju porastel krvni tlak, je majhna.« S tem se strinja tudi Geršakova: »Tveganje za srčno-žilne bolezni se ne poveča, če HNZ uporabljajo ženske, stare 50 do 59 let, in če od menopavze ni minilo več kot deset let, v zgodnji menopavzi pa zmanjšuje tveganje za koronarno bolezen.« 

(Vir: Kronična bolezen srca, Žensko srce – celovit pristop k obravnavi žensk s koronarno boleznijo, Izbrana poglavja, Društvo za izobraževanje in raziskovanje v medicini, 2014)