Zvečer skupaj lezita k počitku. Srečnim parom veliko pomenijo preživljanje skupnega časa v postelji, kratek klepet o minulem dnevu tik pred spanjem in seveda nepogrešljivo izmenjevanje nežnosti. In če se zraven prikrade še želja po spolnem odnosu – zakaj pa ne!

Poiščita skupne konjičke. Seveda ni nič narobe, če on vneto spremlja šport po televiziji, vi pa raje berete napete romane – partnerja v dolgoletni zvezi nikakor ne smeta izgubiti individualnosti, kljub temu pa Goulston toplo priporoča, da najdeta tudi skupni interes. Vrtnarjenje, kuhanje, ogledi filmov, skrb za hišnega ljubljenca, pohodi v hribe – katera koli skupna dejavnost je skorajda nujna za trdnost razmerja. Ne pozabite, začetna zaljubljenost je pač zgolj začetna, strast, ko ta pojenja oziroma se umiri, jo je pač treba nadomestiti.

Zaupajte in oproščajte. Seveda, nikakor ne gre zaupati, če je jasno, da so v ozadju laži, ali pa oproščati, če si partner tega ne zasluži. Vendar v zdravem razmerju, kjer ni večjih nesoglasij in težav, veliko škode naredi nenehno preverjanje ozadja partnerjevih dejanj, prav tako so zelo nevarne zamere.

Osredotočite se na dobra dela, ne slaba. Pozitivna naravnanost je stara modrost, ne nazadnje je neizogiben del vzgoje otrok. In tudi v odrasli dobi je nikakor ne gre zanemarjati, zato nikoli ne spreglejte dobri dejanj in jih tudi nagradite, slabim pa, če res niso omembe vredna, ne posvečajte pozornosti.

Objem je čaroben. Koža ima spomin, pojasnjuje Goulston: nežen dotik pomeni ljubezen, grob dotik nasilje, če pa se nas nihče ne dotika, smo zanemarjeni. V partnerskem odnosu so zato telesni stiki izjemnega pomena, pari, ki se objamejo vsak dan in si povrhu namenijo še prijazno besedo, so mnogo bolje pripravljeni na vsakodnevne izzive in morebitne stiske.

Zaželita si dober dan, vsak dan! Povsem običajna želja, ki se zdi samoumevna, a vendarle je povsem drugače, če jo izrečemo na glas. Nepogrešljiva spodbuda, zaradi katere je potem vsaka tegoba lažje obvladljiva!

Recita lahko noč. Ne glede na počutje, in tudi če sta sprta, se pred spanjem nujno pobotajta ali pa si s prijazno besedo vsaj omogočita mirnejši spanec. Kot pravi Goulston, si tako potrdita, da je vajin odnos vseeno pomembnejši od trenutnega prepira.

Pokličita se. Če večino dneva preživita vsak na svojem delovnem mestu, se občasno pokličita in povprašajta po počutju, dogajanju … Tako bosta ohranila povezanost in se zvečer lažje poglobila v pogovor o morebitnih težavah, novostih ali negotovostih na kariernem področju. Če je možno, se tudi presenetita in obiščita na delovnem mestu!

Držita se za roke. Tako romantično, tako zaljubljeno, obenem pa predano in povezano. Izkazovanje naklonjenosti v javnosti je potrditev, da sta tudi po številnih letih v družbi še vedno drug drugemu najpomembnejša! Preprosto, bodita ponosna, da sta skupaj.